Akció!

Velünk beszélj, ne rólunk!

Hátrányokkal induló aktivisták beszélnek életükről és munkájukról

2240 Ft

3 készleten

Megjelenés: 2016

Oldalszám: 352

Leírás

A kötet e-book formátumban is kapható itt.

 

A kötet célja, hogy olyan embereket mutasson be, akik annak ellenére – vagy éppen azért –, hogy megtapasztalták az elnyomást és kirekesztettséget, közéleti, aktivista vagy érdekvédő szerepet vállaltak és vállalnak.

A könyv inspirációként kíván szolgálni azok számára, akik nehéz körülmények között élnek vagy valamilyen hátrányt szenvednek a magyar társadalomban, és modellt kíván mutatni arra, hogy hogyan képesek a legnehezebb körülmények között élő emberek is teljes jogú, másokért aktívan cselekvő állampolgárként élni. Mindenkiben ott szunnyad az érdekvédő, csak merni kell előcsalogatni magunkból!

A kötet azoknak is szól, akik bár maguk nem tapasztaltak meg elnyomást vagy kirekesztettséget, és akár még részt is vesznek a közéletben, nehezen tudják elképzelni, hogy hátrányos helyzetű emberek közösségi vezetőkké váljanak.

A kötetben tizenöt portré olvasható olyan aktivistákról és érdekvédőkről, akik saját hátrányaikból kovácsoltak erőt. Ők mind egy igazságosabb társadalomért dolgoznak, és azért, hogy a hozzájuk hasonló emberek helyzete javuljon: Balog Gyula, Bandor Bea, Csécsei Ilona, Csonka József, Erdős Jánosné Csurika, Fekete Gy. Viktor, Kalányos Zsolt, Mussa Kilam, Kiss Csaba, Lakatosné Zsefle Zsuzsanna, Márkus József, Márton Gábor Csaba, Nagy Szilvia, Oravecz Lizanka, Velenczei Ágnes.

 

A kötet szerkesztői: Dósa Mariann és Udvarhelyi Tessza
A kötetben szereplő fotókat Csoszó Gabriella készítette.
Kiadó: Közélet Iskolája és Napvilág Kiadó

Kapcsolat: 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza), kozeletiskolaja@gmail.com

 

“Először jelzőket kerestem arra, mit érzek a könyv elolvasása után. Találtam is sokat:, tömény, sokkoló, elkeserítő, torokszorító, szívbemarkoló,  reménykeltő, felemelő. De aztán rájöttem, elég csupán annyit mondani: életeket ismerhet meg, aki elolvassa Dósa Mariann, Németh Bálint és Udvarhelyi Tessza interjúit. A társadalomtudós szerkesztők a háttérbe lépnek, hogy szemtől szemben láthassuk aktivistatársaikat.  A tizenöt megszólaló erkölcsi erejét már az a tény is igazolja, hogy a nyilvánosság elé tárják nehéz, gyakran megrázó életútjukat, legszemélyesebb sorsfordítóik, megaláztatásaik, hibáik, talpra állásaik és felelősségvállalásuk történetét.  Ez a bátorság önvizsgálatra, a társadalomhoz és a világhoz való viszonyának átgondolására készteti az olvasót is.
Annak nyomán, hogy feltárják, milyen életút vezette őket a közéleti szerepvállaláshoz, eltérő személyiségek rajzolódnak ki előttünk. Ami az egyenességükön és példamutató emberi tartásukon túl összeköti őket, az a közösség és az igazságosság iránti elkötelezettségük. Egyikük azt mondja, az volt az álma – remélem, maradt is –, hogy az igazságos társadalmat valósítsa meg valahol, akár a Marson. Ha komolyan vesszük e szerényen vakmerő emberek példáját, akkor az igazságos társadalom létrehozása talán szóba jöhet egyszer egy másik bolygón is.
Például, a Földön. És, ha már arra járunk, esetleg annak Magyarország nevű szegletében.”

Lakner Zoltán

 

“Köszönöm a megtisztelő felkérést, hogy ajánlót írhatok ennek a remek könyvnek. A mai világban nagy szükség van az ilyen jellegű segítségre és példamutatásra, ami ebben a könyvben benne van.
A nyomor és rossz sors igenis létezik, és sok fajtája van. De nincs olyan, amit ne lehetne legyőzni. Mi, emberek sokszor nagyon el tudunk gyengülni és sokszor érezzük azt, hogy nem bírjuk tovább a gondokat, terheket és hagyjuk, hogy ez az ár magával sodorjon és tönkretegyen bennünket. De nagyon erősek is tudunk lenni, és megvan bennünk a képesség, hogy az árral szemben ússzunk, és legyőzzünk minden akadályt.
Sajnos már én is hagytam többször, hogy az ár magával sodorjon, de mindig csak rosszabb lett. Attól soha nem javult meg semmi, ha siránkoztam, keseregtem vagy azt gondoltam, hogy az én problémám mindenkiénél nagyobb.
Meg kellett tanulnom az árral szemben úszni! Megtanultam a kilátástalanságban cselekedni és hinni, a gondjaim között más gondjával is törődni és azt előrébb helyezni, pozitívan gondolkodni és pozitívan beszélni, a nincstelenségben is adni!
Hittem, ha így teszek, azt Isten jó szemmel nézi, és megváltozhat az életem. És így lett! Azóta fontosnak tartom, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik hasonló helyzetben élnek, mint amilyenben én is éltem, és hiszek benne, hogy bárhonnan ki lehet törni! De akarni és cselekedni kell érte.
Ebben a könyvben tizenöt olyan nagyszerű emberről olvashatunk, akik megtanultak az árral szemben úszni. Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet! Nemcsak azoknak, akiknek nehéz a sorsuk, hanem azoknak is, akiknél minden rendben van! Elsősorban azért, hogy vegyék észre, hol lehet és hol kell segíteni!
És persze ajánlom azoknak is, akik nem tudnak úszni! :)”

Oláh Gergő, énekes

 

SAJTÓVISSZHANG

„Egymás tapasztalataiból épülhetünk” – Interjú Kiss Csabával, az Önálló Élet Központ megálmodójával (magyarsminfo.hu, 2016. június 14.)

LMBTQI könyvajánló a Budapest Pride-ra (Háttér.hu, 2016. június 30.)

Oláh Gergő könyvajánlója (Civil Hírügynökség, 2016. július 14.)