Akció!

A csepp (előrendelés)

A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezete

2 900 Ft 2 030 Ft

414 készleten

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 284

Leírás

Kedves Vásárlónk! A kötet pillanatnyilag kifogyott raktárunkból, de már készül az utánnyomás, ami augusztus 17-től lesz kapható kiadónkban. Így ha Ön most megrendeli, akkor augusztus 17. után veheti át személyesen, vagy adjuk postára (a megrendelés típusától függően). Köszönjük türelmét!

 

A kötet e-book formátumban is kapható itt.

 

A KÖTETRŐL

Hogyan képzeljük el a magyar társadalom osztályszerkezetét? Terhes babapiskótaként? Piramisként vagy körteként? Az összetett és elvont jelenségek megértését megkönnyíti, ha már ismert dolgokhoz hasonlítjuk. A metaforák egy határig mozgósítják a képzelőerőt.

E könyv a félperifériás magyar társadalom osztályszerkezetét egy olyan csepphez hasonlítja, amely az elmúlt négy évtizedben mindinkább széthúzódott. Egyaránt nőtt a távolság a felül és az alul levők, az uralkodó és az alávetett helyzetűek, a tőkések és a munkások között. Vajon mi okozza az egyenlőtlenségek növekedését, az élethelyzetek eltávolodását, a társadalmi felemelkedés és lecsúszás esélyének alacsony szintjét? A kötet válaszai szerint egyfelől a globális kapitalizmus, a tőkés világrendszer dinamikája, másfelől a magyar államot elfoglaló osztályok és osztályfrakciók politikája. A magyar társadalom osztályszerkezete csepp a kapitalista világrendszer tengerében.

Egyetlen apró alkotóelemként sűrítve foglalja magába az egész valamennyi feszítő ellentmondását.
A könyv célja, hogy közelebb vigyen a változáshoz. A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezetének feltérképezésével átalakításának ügyét kívánja előremozdítani. Azért akarja működését feltárni, hogy egyesült erővel, közösen változtathassuk meg.

A kötet részletes tartalomjegyzéke, valamint bevezetője itt olvasható.

 

A SZERZŐRŐL

Éber Márk Áron (1981) szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológia Tanszékének oktatója, a Helyzet Műhely és a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének tagja, az Új Egyenlőség szerkesztője. Kutatási területe: tudásszociológia, társadalomszerkezet, osztályszerkezet, globális politikai gazdaságtan.

 

A SOROZATRÓL

Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (PTI TEM) jelenlegi formájában 2015-ben jött létre 11 ösztöndíjas kutató bevonásával, akik azóta rendszeresen vitatják meg egymás és külsős szerzők kutatásait és írásait. 2017 folyamán a Politikatörténeti Alapítvány ismét ösztöndíjpályázatot írt ki, hogy lehetővé tegye új műhelytagok csatlakozását a közös munkához. A Társadalomelméleti Műhely célja, hogy hozzájáruljon a hazai társadalomelméleti, társadalomkritikai gondolkodáshoz, valamint a baloldali tudományos, közéleti diskurzushoz. A műhelyben nagyon sokféle témakör talált otthonra: ideológiák, a poszt-marxizmus, politikai gazdaságtan, demokráciaelmélet, populizmus, ökopolitika, a művészet és az emancipáció kapcsolata, társadalmi igazságosság és szolidaritás, nacionalizmus és így tovább. A tagokat az a társadalomelméleti keretrendszer köti össze, amely folytatni kívánja a valóság megértésének baloldali kritikai hagyományait.

A Földes György által szerkesztett sorozat további köteteit itt találja.

 

SAJTÓVISSZHANG

Index podcast – Az a középosztály, amiről a politikusok beszélnek, nem létezik (Hol a pénz? podcast 30. epizód, Index, Csurgó Dénes)

Könnycseppbe zárt ország (Szabó Brigitta, Jelen, 2020. július 29.)

Klubrádió podcast – A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezete (Antal Attila, Éber Márk és Pogátsa Zoltán beszélgetése a Klubrádióban, 2020. július 17.)

Új Egyenlőség podcast – Csepp alakú a magyar társadalom osztályszerkezete (Kiss Ambrus interjúja, Új Egyenlőség, 2020. július 15.)

Csepp alakú a magyar társadalom, nem babapiskóta! (Pogátsa Zoltán, Mérce, 2020. július 7.)

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A csepp (előrendelés)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük