A csepp (E-könyv)

A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezete

2900 Ft

399 készleten

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 284

Leírás

A kötet nyomtatott változatban is kapható ide kattintva.

 

Hogyan képzeljük el a magyar társadalom osztályszerkezetét? Terhes babapiskótaként? Piramisként vagy körteként? Az összetett és elvont jelenségek megértését megkönnyíti, ha már ismert dolgokhoz hasonlítjuk. A metaforák egy határig mozgósítják a képzelőerőt.

E könyv a félperifériás magyar társadalom osztályszerkezetét egy olyan csepphez hasonlítja, amely az elmúlt négy évtizedben mindinkább széthúzódott. Egyaránt nőtt a távolság a felül és az alul levők, az uralkodó és az alávetett helyzetűek, a tőkések és a munkások között. Vajon mi okozza az egyenlőtlenségek növekedését, az élethelyzetek eltávolodását, a társadalmi felemelkedés és lecsúszás esélyének alacsony szintjét? A kötet válaszai szerint egyfelől a globális kapitalizmus, a tőkés világrendszer dinamikája, másfelől a magyar államot elfoglaló osztályok és osztályfrakciók politikája. A magyar társadalom osztályszerkezete csepp a kapitalista világrendszer tengerében.

Egyetlen apró alkotóelemként sűrítve foglalja magába az egész valamennyi feszítő ellentmondását.
A könyv célja, hogy közelebb vigyen a változáshoz. A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezetének feltérképezésével átalakításának ügyét kívánja előremozdítani. Azért akarja működését feltárni, hogy egyesült erővel, közösen változtathassuk meg.

A kötet részletes tartalomjegyzéke, valamint bevezetője itt olvasható.

 

A SZERZŐRŐL

Éber Márk Áron (1981) szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológia Tanszékének oktatója, a Helyzet Műhely és a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének tagja, az Új Egyenlőség szerkesztője. Kutatási területe: tudásszociológia, társadalomszerkezet, osztályszerkezet, globális politikai gazdaságtan.

 

A SOROZATRÓL

Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (PTI TEM) jelenlegi formájában 2015-ben jött létre 11 ösztöndíjas kutató bevonásával, akik azóta rendszeresen vitatják meg egymás és külsős szerzők kutatásait és írásait. 2017 folyamán a Politikatörténeti Alapítvány ismét ösztöndíjpályázatot írt ki, hogy lehetővé tegye új műhelytagok csatlakozását a közös munkához. A Társadalomelméleti Műhely célja, hogy hozzájáruljon a hazai társadalomelméleti, társadalomkritikai gondolkodáshoz, valamint a baloldali tudományos, közéleti diskurzushoz. A műhelyben nagyon sokféle témakör talált otthonra: ideológiák, a poszt-marxizmus, politikai gazdaságtan, demokráciaelmélet, populizmus, ökopolitika, a művészet és az emancipáció kapcsolata, társadalmi igazságosság és szolidaritás, nacionalizmus és így tovább. A tagokat az a társadalomelméleti keretrendszer köti össze, amely folytatni kívánja a valóság megértésének baloldali kritikai hagyományait.

A Földes György által szerkesztett sorozat további köteteit itt találja.

 

SAJTÓVISSZHANG

 

Osztálytalálkozó. Domschitz Mátyás kritikája a Replika 2021/3–4. számában. https://doi.org/10.32564/121-122.16

Miért osztály? Éber Márk válasza a kötetét ért kritikai megjegyzésekre és bírálatokra (Új Egyenlőség, 2020. december 16.)

Megújuló Magyarországért Alapítvány, videóbeszélgetés: 2020. november 4. Beszélgetés Büttl Ferenccel

Partizán, videó: 2020. november 20. Gulyás Márton műsora

Új Egyenlőség, recenzió: 2020. október 28. Turai Eszter recenziója

Népszava, recenzió: 2020. október 10. Turai Eszter recenziója

Szalai Erzsébet: A kizsákmányolás annál is nagyobb (Mérce, 2020. szeptember 20.)

Milyen alakja lehet egy társadalomnak? (Pátria Rádió, beszélgetés Finta Márkkal, 2020. szeptember 5.)

“Orbán politikája nem nemzeti szabadságharc, hanem osztályharc” (Kálmán Attila, 24.hu, 2020. augusztus 24.)

KlubRádió, rádióbeszélgetés: 2020. augusztus 15. Beszélgetés Kun Zsuzsával a Klubdélelőttben (79:52–102:36)

Magyar Narancs, interjú: 2020. 32 (32): 18–19., augusztus 6. Beszélgetés Kránicz Bencével

Index podcast – Az a középosztály, amiről a politikusok beszélnek, nem létezik (Hol a pénz? podcast 30. epizód, Index, Csurgó Dénes)

Könnycseppbe zárt ország (Szabó Brigitta, Jelen, 2020. július 29.)

Klubrádió podcast – A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezete (Antal Attila, Éber Márk és Pogátsa Zoltán beszélgetése a Klubrádióban, 2020. július 17.)

Új Egyenlőség podcast – Csepp alakú a magyar társadalom osztályszerkezete (Kiss Ambrus interjúja, Új Egyenlőség, 2020. július 15.)

Csepp alakú a magyar társadalom, nem babapiskóta! (Pogátsa Zoltán, Mérce, 2020. július 7.)

 

 

 

 

Érdekelhetnek még…