A Kárpát-medence népeinek együttélése a 19-20. században

3100 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639350583 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2005

Oldalszám: 496

Leírás

Kedves Érdeklődők! A kötet – számunkra is váratlanul – nemrég elfogyott, kiadónkban sajnos már nem kapható. Megértésüket köszönjük! (2020.06.09.)

 

A történeti Magyarország, illetve a Kárpát-medence évszázadok óta népek és nemzetiségek hol békés, hol konfliktusos együttélésének tere. Trianon óta, amikor a korábbi mikro- és makroregionális kísérletek helyett az államközpontú nemzetépítési kísérletek diadalmaskodtak, az ellentétek sokszor kibékíthetetlennek tűntek.

A kötet tanulmányai ebbe a rendkívül sokszínű történetbe kínálnak betekintést, beszélve a térség népeinek viharos történelméről, együttműködési kísérleteikről, küzdelmeikről, sérelmeikről és megbékélési terveikről, egészen napjainkig. A könyv lapjairól változatos kép tárul elénk, az írásokat a Mikrovilágok, a Regionális históriák, az Együttélés, konfliktusok, szervezetek és az Egyensúly keresése témakörei szerint csoportosítva. Olvashatunk az sárospataki református kollégium felekezeteket és nemzetiségeket összekovácsoló szerepéről, a Horea-féle felkelés hatásáról a kortárs magyar nemességre, a zsidóság vagy a helyi németség befogadásának kérdéséről, a szlovák–magyar együttélés problémáiról.

Bepillantást nyerhetünk az európai nagypolitika, sőt az európai egységmozgalmak korai történetének kulisszái mögé is, ahol az egyensúlyt keresve próbálták meglelni a megoldást az akuttá váló problémákra.

Közelmúltunk, szomszédaink és magunk sokszor viharos történelméről késztet töprengésre a gondolatébresztő kötet.