„…a kommunizmus gyermekbetegsége”?

Baloldali radikalizmusok a 20. században

1900 Ft

Elfogyott

ISBN: 963 9350 82 6 Kategória:
Szerző:

Megjelenés: 2006

Oldalszám: 326

Leírás

Heves viták a Kommunista Internacionáléban… milliós vadsztrájkok az Egyesült Államokban… modern Robin Hoodok Németországban – a 20. század első felében. Barikádok Párizs utcáin… anarchista zavargások Londonban… több százezres demonstrációk a globalizáció és a háborúk ellen – napjainkban. A sokszor eltemetett baloldali radikalizmus különféle formái valamiképpen mindig újraélednek.

E mozgalmak közös erőssége (és persze egyben gyengesége is) éppen az állandó és saját logikai rendszerében következetes rendszerkritika, a kompromisszumokra való tudatos és akaratlagos képtelenség. Soha nem folytattak aktualizált reálpolitikát; így egyrészt soha nem is válhattak hatalmi tényezővé a különféle politikai konstellációkban, másrészt viszont gyakran képesek voltak feltárni az adott társadalom olyan alapvető ellentmondásait, amelyeket más politikai-elméleti irányzatok nem tudtak, vagy éppenséggel nem akartak meglátni. Történetük így nem csupán egyfajta mozgalomtörténet, hanem, egy sajátos szűrőn át szemlélve, a század mozgásainak története.

E könyv célja sem elsősorban a fenti irányzatok konkrét történetének feltérképezése – bár a főbb mozzanatok ábrázolása természetesen elengedhetetlen –, hanem azoknak a reflexióknak a története, elemzése és ütköztetése, amelyeket e mozgalmak és teoretikusaik a század eseményeire tettek, vagyis a 20. század ebből a sajátos „alulnézetből”, a problémafelvetések és az alternatívakeresések perspektívájából tárul fel, talán újfajta értelmezésekre is lehetőséget adva.

 

SAJTÓVISSZHANG

Eszmélet folyóirat, 73. szám (2007. tavasz)

Egy blogbejegyzés a kötetről