A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig”

A Tanácsköztársaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában

3900 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-002-4 Kategória:

Megjelenés: 2019

Oldalszám: 362

Leírás

„Amióta végigzúgott szerencsétlen hazánkon a vörös orkán, alig van hét, hogy meg ne jelenne egy-két füzet vagy könyv, amely az októberi forradalomtól a proletárdiktatúra bukásáig lezajlott eseményekkel foglalkozik” – írták 1919 késő őszén a Tanácsköztársaság bukása után is még évekig áradó kiadványtengerről.

A kiadványok között voltak rövid propagandafüzetek, szenzációhajhász bulvárkiadványok és részletes beszámolók is. Ezek különböző céllal születtek, de mind egy addig példátlan tapasztalat, a proletárdiktatúra értelmezésére tettek kísérletet akkor, amikor még nem jött létre a kommün történetének „hivatalos” elbeszélése. Így alakulásukban követhetjük nyomon a Tanácsköztársaság ellenforradalmi toposzait.

A tartalmi elemeket és a használt stilisztikai eszközöket is feltáró elemzés kitér a kiadványok szerzőire és céljaikra, hogy miként magyarázták a Tanácsköztársaság létrejöttét és bukását, milyen torzképet rajzoltak a kommün vezetőiről és miként értékelték a Forradalmi Kormányzótanács intézkedéseit. Külön fejezet foglalkozik a kommün alatti terror és a Vörös Hadsereg harcainak ábrázolásaival is.

A Galilei Kör történetét feldolgozó fiatal történész, Csunderlik Péter új könyve bemutatja, hogy miként forgatták fegyverként az 1919 utáni magyarországi emlékezetpolitikai küzdelmekben a kommün sokszor tudatosan meghamisított történetét, és arra is rámutat, hogy a Horthy-kori ellenforradalmi elitet bármennyi ellentét is szabdalhatta, abban egységes volt, hogy magát az 1918–1919-es forradalmakkal szemben meghatározva sosem késlekedett a „csak vissza ne jöjjenek” ultima ratiójához, a Tanácsköztársaság teljes elutasításához folyamodni: a magyar nép „nem kér abból, hogy Kun Béláék valaha is visszatérjenek”. Hiszen a „tatárjárásként” beállított proletárdiktatúrához képest bármilyen politikai berendezkedést elfogadhatónak lehetett feltüntetni.

 

SAJTÓVISSZHANG

From the “Red Carnival” to the “Red Mongol Invasion.” The Soviet Republic in the Pamphlet and Memoir Literature of the Early Horthy Era (Peter Pastor, 28 Jul 2020)

VIDEÓ – A szociáldemokrácia története Magyarországon: 1. Az MSZDP megalakulása (Új Egyenlőség, Csunderlik Péterrel Pogátsa Zoltán beszélget, 2020. február 7.)

VIDEÓ – A szociáldemokrácia története Magyarországon: 2. Az őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság (Új Egyenlőség, Csunderlik Péterrel Pogátsa Zoltán beszélget, 2020. február 14.)

A Tanácsköztársaság görbe tükre (Hajdu Tibor, Múltunk 2020/1. szám)

A Tanácsköztársaságtól a Trónok harcáig (Konok Péter, Revizor Online, 2019. július 15.)

Félmúlt, haraggal és elfogultsággal (Bödők Gergely, Új Szó, 2019. július 7.)

A tatárjárástól a narratológiáig (Laczó Ferenc, ÉS – LXIII. évfolyam, 26. szám, 2019. június 28.)

A fekete befeketítése (Magyar Hang, 2019. június 27.)

Csunderlik Péter: A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig” (hvg.hu, 2019. április 24.)

Milyen könyvet kéne olvasnia Orbán Viktornak? Na és az ellenzéknek? Körbekérdeztünk a Könyvfesztiválon (Azonnali.hu, 2019. április 29.)

A Klubrádió Szabad a pálya című műsorában 2019. május 10-én a Tanácsköztársaság 100. évfordulója volt a téma. Ignácz Károly kérdezte a témával foglalkozó történészeket, Csunderlik Pétert és Paksa Rudolfot. A felvétel ide kattintva meghallgatható.

 

KÖNYVFESZTIVÁLI BEMUTATÓ

2019. április 26. 

A kötetet KONOK PÉTER és PÓK ATTILA mutatták be.

 

 

Érdekelhetnek még…