Az esztétikai hatalom elmélete (e-könyv)

Kulturális felszabadítás egy újbarokk korban

3000 Ft

ISBN: 978-963-338-490-9 Kategóriák: , , , ,
Szerző:

Megjelenés: 2023

Oldalszám:

Leírás

Papírkiadás itt (elfogyott)

 

Nincs hathatós emancipatorikus politikai cselekvés kulturális emancipáció nélkül – ez a könyv központi állítása. A kulturális emancipáció egy újbarokk korban azonban nem jelentheti a modernitás műveltségének és művelődésének visszavárását. Milyen lehetőségek maradnak? Részvételi tömegkultúra és új tudatot teremtő művészet. A kulturális felszabadítás eszköze a képessé tétel, nem pedig az elidegenedés felszámolása.

 

A szerzőről

Bagi Zsolt (1975) tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen és az Université Paris-Est Créteil Val-de-Marne egyetemen végezte.

Filozófus és irodalmár, legfontosabb művei:
A körülírás. Nádas Péter: Emlékiratok könyve (Jelenkor, 2005)
Az irodalmi nyelv fenomenológiája (Balassi, 2006)
Helyi arcok univerzális tekintetek. Facies localis universi (Műút, 2012)

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének oktatója, a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének tagja.

 

A sorozatról

A Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (PTI TEM) jelenlegi formájában 2015-ben jött létre 11 ösztöndíjas kutató bevonásával, akik azóta rendszeresen vitatják meg egymás és külsős szerzők kutatásait és írásait. 2017 folyamán a Politikatörténeti Alapítvány ismét ösztöndíjpályázatot írt ki, hogy lehetővé tegye új műhelytagok csatlakozását a közös munkához. A Társadalomelméleti Műhely célja, hogy hozzájáruljon a hazai társadalomelméleti, társadalomkritikai gondolkodáshoz, valamint a baloldali tudományos, közéleti diskurzushoz. A műhelyben nagyon sokféle témakör talált otthonra: ideológiák, a poszt-marxizmus, politikai gazdaságtan, demokráciaelmélet, populizmus, ökopolitika, a művészet és az emancipáció kapcsolata, társadalmi igazságosság és szolidaritás, nacionalizmus és így tovább. A tagokat az a társadalomelméleti keretrendszer köti össze, amely folytatni kívánja a valóság megértésének baloldali kritikai hagyományait.

A Földes György által szerkesztett sorozat további köteteit itt találja.

SAJTÓVISSZHANG

Nincs politikai felszabadítás kulturális felszabadítás nélkül (Borbély András, Mérce, 2018. augusztus 24.)

Felszabadítás most! (Borbély András, A szem, 2018. augusztus 21.)

Ezek voltak 2017 legjobb olvasmányai (Kiss Viktor írt a kötetről a Mércén, 2017. december 30.)

KÖNYVBEMUTATÓ

A sorozat első három kötetét 2017. október 9-én mutattuk be a Politikatörténeti Intézetben Bozóki András, Éber Márk Áron, György Péter, valamint a szerzők, Antal Attila, Bagi Zsolt és Vastagh Zoltán részvételével.

 

 

 

A kötet digitális kiadása a Petőfi Kulturális Ügynökség TÁM/00102/2022 számú támogatásával készült.

Érdekelhetnek még…