Akció!

Bruno Kreisky

1911–1990: Egy osztrák államférfi életútja

800 Ft

117 készleten

Megjelenés: 2014

Oldalszám: 388

Leírás

A világra nyitott intellektuel, Bruno Kreisky meghatározó szerepet játszott Ausztria politikai és gazdasági felemelkedésében. Mint a köztársaság legtovább szolgáló szövetségi kancellárja, alapvető reformokat és rég esedékes törekvéseket valósított meg. Az ő tevékenysége nyomán vált az Osztrák Szocialista Párt Nyugat-Európa egyik legsikeresebb szociáldemokrata pártjává. Szoros kapcsolat fűzte Willy Brandthoz és Olof Palme svéd miniszterelnökhöz. Közvetítő volt Kelet és Nyugat, Észak és Dél között. Kreisky nagy játékos volt a világpolitika színpadán, akinek Közel-Kelet-politikája ma is érvényes.

Kreisky szerette az embereket, meg tudta velük értetni magát. Egyik legfőbb alaptétele volt, hogy úgy kell fogalmazni, hogy az egyszerű munkás éppúgy megértse, mint a vezérigazgató.

Wolfgang Petritsch átfogó kutatásokkal és a vonatkozó irodalom tanulmányozásával, számtalan interjúval és beszélgetéssel Kreisky munkatársaival, életének legfontosabb szereplőivel, barátaival és a kor tanúival készítette el a lebilincselő mozaikot a néhai kancellár teljes életútjáról.

*

WOLFGANG PETRITSCH (1947) szlovén nemzetiségű osztrák diplomata; 1977-től 1983-ig volt Bruno Kreisky szövetségi kancellár titkára. 1997-től Ausztria belgrádi nagykövete, ezután az Európai Unió koszovói különmegbízottja, majd ő volt az európai főtárgyaló Rambouillet-ben és Párizsban a Koszovó jövőjéről folytatott nemzetközi tárgyalásokon. Ehhez kapcsolódóan 1999 és 2002 között a nemzetközi közösség főképviselője volt Bosznia–Hercegovinában, Vezetése alatt eredményesen zárultak a tárgyalások a jugoszláv utódállamok között. 2002 és 2008 között Ausztria követe az ENSZ-ben, valamint a genfi székhelyű Világkereskedelmi Szervezetnél. Jelenleg Ausztria képviselője Párizsban az OECD-nél.

2006-ban elnyerte az Európa Parlament európai Emberi Jogi Díját.  2013-ben a hazájában a Tudományért és Kultúráért rendjellel tüntették ki. A Klagenfurti Egyetem díszdoktora.

 

Fordította: Kajtár Mária és Stépán Gábor

 


 

Csaknem 25 évvel halála és 30 évvel  a szövetségi kancellári posztról való lemondása után, Bruno Kreiskyt ma is  – osztrák és nemzetközi megfigyelők – a modern európai történelem kimagasló személyiségének és a két osztrák köztársaság  legjelentősebb politikusának tekintik. Demokratikus szabad választásokon ötször vitte győzelemre az osztrák szociáldemokráciát és háromszor nyerte el a szavazatok és mandátumok abszolút többségét. Mint az első Kreisky-életrajz társszerzője (1972-ben ), aki  haláláig szoros kapcsolatban volt a külügyminiszterrel, a kormányfővel és a már beteg nyugállományú kancellárral, csak gratulálni tudok e fontos és útmutató könyv kiadásához. Wolfgang Petritsch, Kreisky egykori sajtótitkára, a nemzetközi tekintélyű diplomata alapos, értő és lebilincselő könyvet írt egy, bár számos ellentmondást rejtő, de kiemelkedő és sokszínű államférfi megannyi drámát rejtő életútjáról, amely egyben az európai szociáldemokrácia és a nemzetközi politika sorsdöntő eseményeit is tükrözte és egyszersmind formálta.

Paul Lendvai

 

Sajtóvisszhang:

Merészség és melankólia (Bod Péter, Élet és Irodalom, 2015. július 24.)

Egy igaz osztrák (Pera-graner blog, 2015. augusztus 25.)

A HVG könyvismertetése (2015/03. szám, 2015. január 14.)

Bruno Kreiskyre emlékeztek Budapesten (Népszava, 2014. november 13.)

 

A kötetet 2014. november 12-én mutattuk be PAUL LENDVAI, BÖCSKEI BALÁZS és FÖLDES GYÖRGY részvételével a Politikatörténeti Intézetben. A beszélgetésről készült felvételt itt tekintheti meg.

 

Érdekelhetnek még…