Folytonos történelem

1100 Ft

Elfogyott

ISBN: 9699082678 Kategóriák: ,

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

Georges Duby (1919-1996) önéletrajzi ihletésű művének eredeti címe (L’histoire continue) többféleképpen értelmezhető és visszaadható. A történelem, a történetírás folytonossága mellett értelmezhető úgy is, hogy folyamatos és folytatódik a történet, amelyet elmond, történészi mesterségének fél évszázados története.
Ebben a fél évszázadban a számára meghatározó jelentőségű humánföldrajz és más humán tudományok hatására nemcsak a történetszemlélet újult meg, hanem a történetírás eredményeinek átadása, társadalmi befogadása is. A középkorral foglalkozó Georges Duby könyvében belülről, művei és tevékenysége történetével, gazdagodó szemléletének új szempontjait érvényesítő visszatekintő elemzésével ad számot erről a változásról.
A szakmáját, az embereket és az életet őszintén szerető alkotó írásaiból megismerjük műveinek műhelymunkája mellett neves történész pályatársainak, mestereknek és tanítványoknak és a kapcsolódó tudományágak több jeles képviselőjének szakmai portréját, a francia történetírás társadalmi közegét, a történészi munka alkotó örömét, mindezt a tudományos munkáira is jellemző tömörséggel, ám szépírói igényességgel.
A magyar kiadást tájékoztató bibliográfia és névmutató egészíti ki.

 

Sajtóvisszhang:

Magyar Tudomány, 2001/5. szám 

Gyáni Gábor. Georges Duby: Folytonos történelem. Századok  138:(3) pp. 762-764. (2004). 

Érdekelhetnek még…