Akció!

Magyar cigányok – Hungarian romas

Túlélők vallanak - Suvivor's Stories

1500 Ft

3 készleten

ISBN: 978-963-338-068-8 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 2011

Oldalszám: 150

Leírás

Rona Jutka (1934-2016) kivándorolt magyar zsidók gyermekeként a holokausztot egy holland parasztcsalád védelmében élte át. 2004-ben Magyarországon, a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ megnyitásán járva fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne megemlékezni a magyar romák holokausztjáról is.

2010-ben Hollandiában jelent meg a kötet, amely beteljesítése Rona Jutka akkori fogadalmának. A kötet roma túlélőket mutat be, sokszor családtagjaikkal együtt, ezen kívül interjúk segítenek az egyéni sorsok megismerésében és jobb megértésében. A fotók sokszor banálisak, néhány közülük akár beállítottnak is mondható, mégis mindegyik megrázó: a magyar történelem elfeledett – azt is mondhatnánk, tudatosan elfelejtett –, de megtörtént tragédiáját idézi fel az olvasóknak.

Talán nem véletlen, hogy míg Hollandiában megjelenhetett egy album a magyarországi romák II. világháborús üldöztetéséről, addig Magyarországon még várat magára egy hasonló tematikát felvállaló kötet. Köszönhető ez talán annak is – ahogyan ezt a holland kötet előszavában Ferge Zsuzsa szociológus írja –, hogy a romák kirekesztettsége rendkívül nagyméretű hazánkban; így a többségi társadalom tudatosan elkerülte a szembenézést a magyar történelem eme gyászos fejezetével. Nyilván nem segíti a roma múlt ezen szeletének feldolgozását az sem, hogy a hazai cigányság mélyszegénységben él immár hosszú-hosszú idő óta.

Ez a könyv egyszerre lehet mementó, főhajtás a hazai cigányholokauszt előtt, illetve orvosság a Magyarországon igen erős, cigányokkal szembeni előítéletekre és gyűlöletre is.

 

Részlet Ferge Zsuzsa előszavából:

„Nehéz cigánynak lenni Magyarországon. Nem érdemes helyzetüket mások rossz sorsával összehasonlítgatni. Sok rossz sors van akár csak Európában is, kisebbségek, menekültek, bevándorlók, a mindenütt megtalálható »hazai szegények«. De a magyar cigányok közel kerültek Róna Jutkához.  

Kirekesztés, elfelejtés, letagadás, megfosztottság – csupa szenvedés. Persze, az élet ennél gazdagabb. A cigányok kultúrája sokféle művészi tehetség – zene, tánc, mese, képzőművészet – lenyomata is, a másoknál már szokatlan családi összetartás, szolidaritás is, a korlátlan gyerekszeretet, a zavartalan életöröm is. És mégis, a nyomorúság ma nyomasztóbb, mint talán bármikor. Róna Jutka ebben az új helyzetben találkozott cigányokkal – amikor a nehezen felvett civilizációs páncél épp elpattanóban van. A csoda az, hogy mégis elfogadták Jutka érdeklődését és együttérzését, és elmesélték a mélyen eltemetett múltat.
Róna Jutka könyve nemcsak a holokauszt emlékeztetője, hanem orvosság a gyűlölet ellen is. Kívánom, hogy sokan megértsék ezt a kettős szándékot.”

 

TARTALOMJEGYZÉK

Rona Jutka: Egy megalázott nép vallomásai

Ferge Zsuzsa: Magyarországon nem könnyű cigánynak lenni

Horváth Zsuzsanna – Torony [Ondód]

Sárközi Mária – Torony [Ondód]

Bogdán Aranka – Bicsérd

Kő András – Zók

Komáromi Károly – Kötegyán

Farkas Aranka – Doboz

Pál Mursa – Szatmárcseke

Várpalota, 1945. január

A holocausttól a pharrajimosig

 

SAJTÓVISSZHANG

Interjú Jutka Ronával (Digretius.hu)

Kiállás a romák méltóságáért – egy könyv könyvei (Bárka Online, Takács Géza)

A kötet fotóiból született kiállításról (Holokauszt Emlékközpont)

Könyvajánló a Roma Page oldalon

Könyvismertető az ÉS Ex Libris rovatában (2012. augusztus 17.)

 

KIÁLLÍTÁSAINK A KÖTET FOTÓIBÓL

XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2012. április 19-22.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, 2012. október 10-30. 

Napvilág Könyves Galéria, 2013. június 20. – október 6.

Mai Manó Könyvesbolt, 2014. február 7. – március 30. 

Kaposvári Egyetem Aulája, 2014. május 15-től.