Modern, diplomás nő a Horthy-korban

3500 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-399-5 Kategóriák: , ,

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 340

Leírás

 

 

A könyv hősei aktív, cselekvő, azaz „modern” nők, akik olykor tiltások, nehézségek ellenére értek el sikert egy olyan korban, amikor a társadalmi modernizáció lelassult, és amely erősen a férfiaknak kedvezett, inkább az ő érvényesülésüket segítette. A szerzők megközelítésében a hangsúly azonban nem annyira az állam és a kormányok törekvéseire helyeződik, noha Klebelsberg Kunó és Hóman Bálint eltérő „nőpolitikáját” is bemutatják. Inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy a feministákon és a tömegkultúra normái szerint élő nőkön kívül a konzervatív világnézetű nők egyre nagyobb csoportjai akartak emancipálódni, a férfiakéval egyenlő jogokat kivívni egy keresztény-nemzetinek nevezett időszakban. E „konzervatív feminista” és más felfogású nők között ügyvédtől az állatorvosig, újságírótól a gyógyszerészig és filozófustól az országgyűlési képviselőig sok elfeledett nő található.

A kötet a Horthy-kor nőtörténetének keresztmetszetét adja. Vizsgálja az első világháború hatásait az emancipáció folyamatában, és részletesen tárgyalja a korszakban zajló heves vitákat a „jó” és a „rossz” nőről, amelyekben ilyen kérdések vetődtek fel: milyen a nőies nő? Vajon elveszíti-e nőiességét a nő, ha egyetemre jár? Képes-e egyáltalán egy fiatal lány egyetemen tanulni, azaz elég okos-e egy nő ahhoz, hogy orvosnak vagy akár tudósnak álljon?

A könyv alapos áttekintést nyújt a nők közép- és felsőfokú oktatásának helyzetéről, az értelmiségi nők munkavállalásának tendenciáiról és a nők nyilvánosságban történő – egyesületek, média, politika – egyre erőteljesebb megjelenéséről.

 

PAPP BARBARA (PhD) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézete Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékén tudományos ösztöndíjas.
Monográfiája:
A kaszáskeresztesek és Dévaványa: kálvinizmus, „szekta”, lázadás (2014)

 

SIPOS BALÁZS (PhD) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézetének habilitált docense, az egyetem Nőtörténeti Kutatóközpontjának vezetője.
Monográfiái:
A politikai újságírás mint hivatás (2005)
Média és demokrácia Magyarországon (2010)
Sajtó és hatalom a Horthy-korszakban (2011)

A kötetet 2017. október 26-án mutattuk be az ELTE BTK Kari Tanácstermében FÁBRI ANNA, PAPP BARBARA és SIPOS BALÁZS részvételével.

 

Sajtóvisszhang:

Nőtörténet, urambátyám feminizmus, interszekcionalitás (A. Gergely András, Magyar Tudomány, 2019/10)

Ezek voltak 2017 legjobb olvasmányai (Mérce.hu, 2017. december 30.)

A kötet bekerült a Magyar Nemzet 2017-es történelmi témájú válogatásába

Makacsul egyenjogú (Murányi Gábor, HVG.hu, 2017. november 15.)

Az egyetemista lánytól a tudós nőig (a BTK Nőtörténeti Kutatóközpont írása az ELTE honlapján, 2017. november 7.)

Egy “modellalkotó” nőtörténeti kötet (Fekete Bálint, Ujkor.hu, 2017. október 29.)

A konzervatív feministák (Petrovics Gabriella, Magyar Hírlap, 2017. október 28.)

 

Érdekelhetnek még…