Akció!

Párizs, szabad város – 1871

A párizsi kommün

3 900 Ft 2 730 Ft

498 készleten

ISBN: 978 963 338 018 5 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 392

Leírás

Aligha van olyan esemény, amely inkább a tágabb értelemben vett „baloldali tábor” teljes egyetértésének tárgya lenne, mint Párizs városának felkelése, a párizsi kommün a vesztes porosz–francia háború után, és. ezzel azért többé-kevésbé mindenki egyetért. Ennek a jelenségnek persze az egyik oka, hogy talán ez az a fontos történelmi esemény, amelyről tán a legkevesebbet tudunk: a kommün története még hívei, rajongói, tisztelői számára is legtöbbször elég homályos. Ennek oka, hogy a kommün, ez a „tigrisugrás a történelem szabad ege alatt” (Walter Benjamin szavaival) már a kortársak számára is nagyon nehezen megfogható és elmesélhető történelmi eseménynek bizonyult.
A könyv bőséges korabeli és modern forrást felhasználva tárja fel a párizsi kommün kiváltó okait, történelmi gyökereit, a városi forradalom természetét, a kortársak reakcióit, az események lefolyását, a kommün utáni megtorlást, valamint a forradalom utóéletét az emlékezetben és a történetírásban. Feldolgozásának módszere egyszerre klasszikus és formabontó. olvasmányos és elgondolkodtató.

 

KÖNYVBEMUTATÓ – ELMARAD!

A rendezvényre a koronavírus okozta rendkívüli helyzet miatt sajnos nem kerülhet sor, de később mindenképpen pótoljuk. Önnek is kitartást kívánunk a nehézségek elviseléséhez és egészsége megtartásához!

2020. március 30. (hétfő) 17 óra
Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.)
A könyvet CSUNDERLIK PÉTER történész és TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS filozófus mutatja be.
A beszélgetést a szerző, BALÁZS GÁBOR moderálja.
Facebook esemény

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Párizs, szabad város – 1871” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük