Régi és új szocializmusok

920 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639082392 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 1999

Oldalszám: 240

Leírás

A modern kori történelemben a szocialista mozgalmak sokféle szocializmusértelmezés jegyében működtek. Tony Wright ezt a mai napig meglévő sokszínűséget vizsgálja könyvének kritikusok által is nagyra értékelt új kiadásában, melyhez az előszót Tony Blair brit miniszterelnök írta.
Tony Wright számos szocialista hagyomány hátterét és történetét elemzi, s ily módon a különböző fajta szocializmusok felbecsülhetetlen kalauzával látja el az olvasót. Ugyanekkor különböző kérdéseket is feltesz: A szocializmus az erkölcsi értékekben vagy a tudományos doktrínában gyökerezik? Kik a cselekvői és a képviselői? Melyek a módszerei? Etatista vagy pluralisztikus?

A könyv azt bizonyítja, hogy az ehhez hasonló kérdésekre adott válaszok gyakran elmossák a szocialista mozgalmakat és ideológiákat elválasztó konvencionális választóvonalakat.

A könyv nélkülözhetetlen mindazok számára – legyenek azok politikusok, diákok vagy a baloldal története iránt érdeklődők -, akik fontosnak tartják a különböző fajta szocializmusok értelmezését. A könyv végéhez csatolt új fejezetben a szerző annak bizonyítására vállalkozik, hogy a baloldali értékek: a társadalmi igazságosság, a közösség, a felelősség és a demokrácia újrafogalmazása új perspektívát ad a szocialista mozgalomnak.

Tony Wright munkáspárti parlamenti képviselő. Mielőtt az alsóház tagja lett, a Birminghami Egyetem politológia professzoraként működött.

 

SAJTÓVISSZHANG

Magyar Tudomány, 1999/8. szám

 

Érdekelhetnek még…