Írások az egyenlőtlenségről, az egyenlősdiről – és az új egyenlőségről

3200 Ft

Elfogyott

ISBN: 963 9350 93 1 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2006

Oldalszám: 302

Leírás

A tanulmánykötet azzal a szorongató problémával foglalkozik, amellyel balközép kormányoknak kell szembenézniük: a szociális egyenlőtlenséggel. Egy olyan korban, amelyben a társadalmi összetartás hagyományos mechanizmusait aláásta az individualizmus, a termelés globalizációja és a társadalmi élet széttöredezése, az egyenlőtlenség komolyabb kihívás elé állítja őket, mint valaha. Minthogy a közösségek és a kultúrák egyre összetettebbekké válnak, a társadalmi igazság és szolidaritás egyre távolibb eszménynek látszik.

A kötet olyan világszerte ismert gondolkodók írásait gyűjti össze, mint Gřsta Esping-Andersen,

Saskia Sassen, Ulrich Beck és Anthony Giddens, valamint az Új Munkáspárt mértékadó tagjai. A tanulmányok bemutatják a jelenkori egyenlőtlenség dinamikus és sokoldalú természetét, és felvázolják,

hogyan lehet ezt elhárítani. A társadalmi változások érdekében bizonyítékok széles skálája és a világ sok országából összegyűjtött kormányzati tapasztalatok alapján új tennivalókat javasolnak megoldásként. A szerkesztők az „új egalitarianizmust” ajánlják, mint olyan szemléletmódot, amelyben az egyenlőség illeszkedik egy posztmodern gazdaság és társadalom követelményeihez.

A kötet megmutatja, hogy lehet életképes jövője egy olyan balközép politikának, amely az egyenlőség értékeiben gyökerezik, de szakít a múlt bizonyos feltevéseivel. Fontos olvasmány mindenki számára, aki érdekelt a társadalmi egyenlőtlenség és a demokratikus politika jövőjének alakulásában.

 

 

Érdekelhetnek még…