Akció!

Semmit rólunk nélkülünk

Tüntetések, politikai aktivizmus az Orbán-rezsim idején

1000 Ft

266 készleten

ISBN: 978-963-338-468-8 Kategóriák: , ,

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 292

Leírás

A kötet letölthető itt.

A könyv azokat a változásokat tárja fel, amelyek a tüntetések és a politikai aktivizmus terén következtek be a 2010 és 2020 közötti időszakban; ehhez a társadalmi mozgalmak kutatásának eszközét, a civil társadalom, valamint a politikai részvétel hazai és nemzetközi szakirodalmát és elméleti koncepcióit, továbbá empirikus adatokat hív segítségül. A könyv első részében a civil és a direkt politikai cselekvés közötti strukturális feszültséget elemzi, a második részben pedig a politikai aktivizmus különböző hazai típusait mutatja be részletesen többek között kérdőíves tüntetéskutatás, közvélemény-kutatás és tartalomelemzés segítségével. A tárgyalt időszakban a baloldali és liberális pártok térvesztésével párhuzamosan kaptak egyre nagyobb jelentőséget a nyilvánosságban és a politikai akaratképzésben az alulról jövő kezdeményezések, társadalmi és politikai mozgalmak, valamint a nem kormányzati szervezetek. A kormányzó jobboldalon ugyanakkor a választói mozgósítás nem korlátozódott a választási kampányokra: a Fidesz az ún. mozgalmi kormányzást olyan eszközök segítségével valósította meg, mint a nemzeti konzultáció és a Békemenet.

A SZERZŐRŐL

Mikecz Dániel (1981) politológus, mozgalomkutató. A Társadalomtudományi Kutatóintézet Politikatudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Republikon Intézet vezető kutatója, az ELTE Politikatudományi Intézetének óraadója. Kutatási területei közé tartoznak a társadalmi mozgalmak, tüntetések, politikai részvétel. “A globalizációkritikus mozgalom Magyarországon: Zöldek, pacifisták, házfoglalók” c. könyv szerzője.

 

SAJTÓVISSZHANG

PODCAST – Semmit rólunk nélkülünk – így tüntetnek a magyarok Orbán idején (Bíró-Nagy András, Új Egyenlőség, 2021. március 3.)

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet a Napvilág Kiadó, a Republikon Intézet és a TK Politikatudományi Intézet mutatta be online 2021. március 4-én.

PROGRAM:

17:00: A KÖNYV SZAKMAI BEMUTATÓJA
Szabó Andrea, tudományos főmunkatárs, TK Politikatudományi Intézet

17:15: KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS
Politikai aktivizmus és részvétel az Orbán-rezsim alatt

Résztvevők:
Mikecz Dániel, tudományos munkatárs, TK Politikatudományi Intézet, vezető kutató, Republikon Intézet
Misetics Bálint, szociálpolitikus, aktivista
Szabó Andrea, tudományos főmunkatárs, TK Politikatudományi Intézet

Moderátor:
Böcskei Balázs, kutatási igazgató, IDEA Intézet

 

 

Érdekelhetnek még…