Szovjet nagyköveti iratok Magyarországról, 1953–1956

Kiszeljov és Andropov titkos jelentései

1900 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639350052 Kategóriák: ,
Szerkesztő:

Megjelenés: 2022

Oldalszám: 376

Leírás

Milyen módon vett részt a szovjet diplomácia magyarországi képviselője 1953 és 1956 között a Magyar Dolgozók Pártjában folyó hatalmi harcban? Mennyire hiteles képet továbbított a magyarországi helyzetről Moszkvába? Milyen tanácsokat adott a szovjet külügyi vezetésnek Magyarországgal kapcsolatban? Kik voltak a budapesti szovjet nagykövetek .informátorai”? E kérdésekre keresi a választ a kötet mely a szovjet külügyminisztérium és az SZKP Központi Bizottsága levéltárának ez idáig ismeretlen, titkos anyagait adja közre.
A budapesti szovjet nagyköveteket felkereső magyar politikusok – az MDP és az ország sorsának alakításában meghatározó szerepet játszó személyek (Rákosi Mátyás, Nagy Imre, Gerő Ernő, Farkas Mihály, Hegedűs András és mások) – vagy tájékoztatási szándékkal keresték meg a szovjet diplomatákat, vagy a szovjet vezetés véleményét és tanácsát kérték fontos belpolitikai kérdésekben. Ezt az információs csatornát használták fel abban az esetben is, ha valamit .üzenni” akartak Moszkvának.
Kiszeljov és Andropov magyar beszélgetőpartnereinek az MDP vezető testületeinek üléseiről vagy a kormány döntéseiről adott részletes tájékoztatói bővelkedtek intrikus elemekben is. A szovjet nagykövetek előtt teljes őszinteséggel és nyíltsággal beszéltek, abban a biztos tudatban, hogy a közölteket partnerük bizalmasan és diszkréten kezeli, s az elhangzottak nem jutnak vissza politikustársaik fülébe.

Sajtóvisszhang:

Szépirodalmi Figyelő, 2003/1.szám

Új Könyvpiac, 2002. december 8.

Érdekelhetnek még…