A magyar jóvátétel és ami mögötte van…

Válogatott dokumentumok, 1945–1949

1050 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639082287 Kategóriák: ,

Megjelenés: 1998

Oldalszám: 188

Leírás

Válogatta, a a bevezetést és a jegyzeteket írta Balogh Sándor és Baráth Magdolna.

A kötetet olvasva első ízben ismerkedhetünk meg azokkal az alapdokumentumokkal – jegyzőkönyvekkel, egyezményekkel – amelyek Magyarországnak a Szovjetunióval, Csehszlovákiával és Jugoszláviával szembeni jóvátételi kötelezettségeivel foglalkoznak.

Külön figyelmet érdemelnek azok az iratok – így a csorba-tói titkos megállapodás –, amelyek a Csehszlovák Külügyminisztérium prágai archívumából kerültek elő, és amelyekkel a történetkutatók is most szembesülhetnek.

Elsődleges forrásból értesülhetünk azokról a mérhetetlen erőfeszítésekről is, amelyek árán a magyar kormány teljesítette nemzetközi kötelezettségeit egy olyan időszakban, amikor a háborúban lerombolt országot és lakosságát az itt tartózkodó hatalmas szovjet hadsereg ellátásában való részvétel és a Szövetséges ellenőrző Bizottság ellátási költségeinek fedezése is sújtotta. Szinte hihetetlen, mégis történelmi tény, hogy mindennek ellenére olyan sikerek és eredmények mutatkoztak az ország újjáépítésében, amelyekre akkor Európa is felfigyelt.

Az adatokban gazdag dokumentumkötetet magyarázó jegyzetek és névmutató egészíti ki.

Recenzió:

Szabó A. Ferenc ismertetése. Múltunk, XIX. évf.:(3) pp. 275-279. (1999)

Érdekelhetnek még…