Akció!

Volt merszünk cselekedni

Emlékirat egy válságról és utóéletéről

4720 Ft

5 készleten

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 551

Leírás

Fordította Felcsuti Péter

„Elnöki periódusom vége felé valaki feltette nekem a kérdést, hogy mi lepett meg a legjobban a pénzügyi válsággal kapcsolatban. »Maga a válság« – válaszoltam. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy egyáltalán nem vettük észre, hogy mi történik. A kirakós játék legtöbb darabját láttuk, még ha nem is igazán tisztán. De nem értettük – »nem tudtuk elképzelni«, talán ez a jobb kifejezés –, hogy ezek a darabok miként idézhetnek elő egy olyan válságot, amely összehasonlítható a nagy gazdasági világválság nyitányát jelentő pénzügyi válsággal, sőt – sokak szerint – annál még súlyosabb is lehetett.”

 

BEN BERNANKE, akit a Princeton professzoraként az 1929–1933-as nagy gazdasági világválságról írt nagy hatású tanulmányai alapján gyakran csak úgy emlegettek, mint a „válságok tudorát” 2006–2014 között volt az amerikai jegybank, a Fed elnöke. Ebben az időszakban bontakozott ki a mostani nagy pénzügyi gazdasági válság, ebben az időszakban érte el a csúcspontját majd ebben az időszakban indult meg lassan a fellendülés.

A szerző visszaemlékezése azonban nem pusztán ennek a folyamatnak az eseménytörténete. Nem is a bennfentesek jól értesültsége vagy a kulisszatitkok miatt izgalmas. Nem csupán az érdekes, hogy mi történik vele, és mi zajlik éppen a Fedben vagy az amerikai gazdaságban, hanem mindaz, amit a szerző közben végiggondol, ahogy feldolgozza mások érveit, és ennek során kialakítja saját álláspontját, majd meghozza döntéseit. Bernanke alapos, másokkal vitatkozó elemzése azért is egyedi, mert ő ott volt, a saját szemével látta. És mégsem vette észre. Nem szégyelli a tévedését, szembenéz vele, vállalja, hogy nem jól ítélte meg a helyzetet, nem tudta megfelelően összerakni a kirakós játék darabkáit. Nem játssza el a minden helyzetben bölcs mindentudót.

A könyv elsősorban közgazdaságtant, pénzügytant tanuló egyetemistáknak ajánlható, akár tankönyvként is használható. De azoknak az érdeklődőknek is szól, akik egyszerűen meg akarják érteni mi és miért történt ebben a zűrzavaros évtizedben. A helyzetek, a megoldandó problémák, a válságesemények nagyon hasonlók mindahhoz, amivel mi itt Európában, Magyarországon találkoztunk.
Bernanke zseniális pedagógus, ezért elemzéseit olvasva a nem szakmabeliek számára is érthetővé válik az adott probléma lényege, legyen szó bankműködésről, monetáris politikáról vagy gazdasági recesszióról.

 

SAJTÓVISSZHANG

Válság az első sorból (Szarka Sándor, Manager Magazin, 2018. április, 82. oldal)

Központi bankár a pénzügyi válság középpontjában (Bod Péter Ákos, Közgazdasági Szemle, LXV. évf., 2018. április, 434–440. o.)

Árnyékbankpánik – egy amerikai válságtörténet (Tóth István, Kapitalizmus Blog, 2018. február 23.)

„Volt merszünk cselekedni” (Simonovits András, ÉS LXII. évfolyam, 9. szám, 2018. március 2.)

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet 2017. december 6-án mutattuk be a CEU-n FELCSUTI PÉTER, a Bankszövetség volt elnöke, a kötet fordítója, KOREN MIKLÓS (CEU), ZAWADOVSKI ÁDÁM (CEU) és KIRÁLY JÚLIA (IBS), a kötet szakmai lektora részvételével.