Akció!

Volt merszünk cselekedni

Emlékirat egy válságról és utóéletéről

4720 Ft

13 készleten

ISBN: 978-963-338-411-4 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2017

Oldalszám: 551

Leírás

„Elnöki periódusom vége felé valaki feltette nekem a kérdést, hogy mi lepett meg a legjobban a pénzügyi válsággal kapcsolatban. »Maga a válság« – válaszoltam. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy egyáltalán nem vettük észre, hogy mi történik. A kirakós játék legtöbb darabját láttuk, még ha nem is igazán tisztán. De nem értettük – »nem tudtuk elképzelni«, talán ez a jobb kifejezés –, hogy ezek a darabok miként idézhetnek elő egy olyan válságot, amely összehasonlítható a nagy gazdasági világválság nyitányát jelentő pénzügyi válsággal, sőt – sokak szerint – annál még súlyosabb is lehetett.”

 

BEN BERNANKE, akit a Princeton professzoraként az 1929–1933-as nagy gazdasági világválságról írt nagy hatású tanulmányai alapján gyakran csak úgy emlegettek, mint a „válságok tudorát” 2006–2014 között volt az amerikai jegybank, a Fed elnöke. Ebben az időszakban bontakozott ki a mostani nagy pénzügyi gazdasági válság, ebben az időszakban érte el a csúcspontját majd ebben az időszakban indult meg lassan a fellendülés.

A szerző visszaemlékezése azonban nem pusztán ennek a folyamatnak az eseménytörténete. Nem is a bennfentesek jól értesültsége vagy a kulisszatitkok miatt izgalmas. Nem csupán az érdekes, hogy mi történik vele, és mi zajlik éppen a Fedben vagy az amerikai gazdaságban, hanem mindaz, amit a szerző közben végiggondol, ahogy feldolgozza mások érveit, és ennek során kialakítja saját álláspontját, majd meghozza döntéseit. Bernanke alapos, másokkal vitatkozó elemzése azért is egyedi, mert ő ott volt, a saját szemével látta. És mégsem vette észre. Nem szégyelli a tévedését, szembenéz vele, vállalja, hogy nem jól ítélte meg a helyzetet, nem tudta megfelelően összerakni a kirakós játék darabkáit. Nem játssza el a minden helyzetben bölcs mindentudót.

A könyv elsősorban közgazdaságtant, pénzügytant tanuló egyetemistáknak ajánlható, akár tankönyvként is használható. De azoknak az érdeklődőknek is szól, akik egyszerűen meg akarják érteni mi és miért történt ebben a zűrzavaros évtizedben. A helyzetek, a megoldandó problémák, a válságesemények nagyon hasonlók mindahhoz, amivel mi itt Európában, Magyarországon találkoztunk.
Bernanke zseniális pedagógus, ezért elemzéseit olvasva a nem szakmabeliek számára is érthetővé válik az adott probléma lényege, legyen szó bankműködésről, monetáris politikáról vagy gazdasági recesszióról.

 

SAJTÓVISSZHANG

Központi bankár a pénzügyi válság középpontjában (Bod Péter Ákos, Közgazdasági Szemle, LXV. évf., 2018. április, 434–440. o.)

Árnyékbankpánik – egy amerikai válságtörténet (Tóth István, Kapitalizmus Blog, 2018. február 23.)

„Volt merszünk cselekedni” (Simonovits András, ÉS LXII. évfolyam, 9. szám, 2018. március 2.)

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet 2017. december 6-án mutattuk be a CEU-n FELCSUTI PÉTER, a Bankszövetség volt elnöke, a kötet fordítója, KOREN MIKLÓS (CEU), ZAWADOVSKI ÁDÁM (CEU) és KIRÁLY JÚLIA (IBS), a kötet szakmai lektora részvételével.