Akció!

A székely zászló a politikától a hétköznapokig

Tárgy, identitás, régió

3 400 Ft 2 720 Ft

210 készleten

Megjelenés: 2021

Oldalszám: 276

Leírás

Egy közösség elképzelhetetlen saját szimbólumok nélkül. Ezek testesítik meg a kollektív identitást, és magától értetődően értékesnek és tiszteletre méltónak tartjuk őket. Még akkor is, ha sokszor szinte észrevétlenek, eredetük bizonytalan, történetük – vagy mindaz, amire emlékeztetnek – ellentmondásos. Ez a könyv a 2004-ben tervezett és eleve közösségi jelképnek szánt székely zászló történetén keresztül mutatja be, hogyan használjuk szimbólumainkat a nyilvános eseményeken és a hétköznapokban, illetve hogy milyen erőfeszítésekre van szükség az elfogadtatásukhoz. A szerző végigköveti a kék-arany színű, hagyományos székely jelképekkel díszített zászló létrejöttének körülményeit, a tervezését övező ideológiai megfontolásokat, majd elterjedésének különböző szakaszait, végül pedig a mindennapivá válását, vagyis azt a folyamatot, amely a székely zászlót a 2000-es években ismét felerősödő székelyföldi autonómiamozgalom egyik központi szimbólumává tette.

A szerzőről

Patakfalvi-Czirják Ágnes szociológus-antropológus, 1985-ben született Sepsiszentgyörgyön. Kolozsvári tanulmányai után a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot a kultúratudományok területén. Antropológusként elsősorban Romániában és Magyarországon, valamint ösztöndíjjal a Moldovai Köztársaságban és Törökországban folytatott kutatásokat a hétköznapi nacionalizmus, az identitás és a zenei szubkultúrák témakörében. Jelenleg posztdoktori kutató a Budapesti Műszaki Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékén, a Populáris zene és populizmus című nemzetközi összehasonlító kutatás keretében. A székely zászló a politikától a hétköznapokig az első monográfiája.

 

SAJTÓVISSZHANG

Fakul már a székely zászló? – Parászka Boróka interjúja szerzővel a Marosvásárhelyi Rádióban (hangfelvétel)

Ahol a politika a hétköznapokkal találkozik: a székely zászló a magyar virtuális térben (Gál László interjúja a szerzővel, Transindex.ro, 2021. május 17.)

 

Érdekelhetnek még…