Bevezetés a fantasztikus irodalomba

1600 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639350028 Kategória:

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

 

A kötet kiadónkban sajnos nem kapható.

 

A bolgárból franciává lett világhírű irodalmár és filozófus e könyve méretét meghazudtoló jelentőségű: a modern irodalomelmélet egyik klasszikus alkotása. A szépirodalom egyik legérdekesebb és egyben legellentmondásosabb műfaját, a fantasztikus irodalmat úgy dolgozza fel, hogy minden felhasznált elemzési út (műfaj-meghatározás, tematikus vizsgálódás stb.) általános elméletét is felvázolja, mielőtt saját gondosan megfogalmazott, ám az elvont tudományoskodást mellőző gondolatmenetét kibontaná.
Az illusztrációként idézett szerzők egy része (Balzac, E.T.A. Hoffmann, Maupassant, Gogol, Poe) régi ismerősünk, ám a kevésbé ismert szövegeket is maradéktalanul élvezhetjük Todorov gondosan válogatott példáinak köszönhetően.
A kismonográfia – a feldolgozás szintjének köszönhetően – nem pusztán a fantasztikus irodalomba, hanem az olvasó szemszögét is vizsgálat tárgyává téve, a szépirodalom fantasztikumába is bevezet.
A kötet kiadása – melyet Todorov munkásságának avatott szakértője, Maár Judit utószava gazdagítja – régi adósságot törleszt, megnyitja az utat egy nagyhatású, ám magyar nyelven eddig alig hozzáférhető gondolkodó munkásságának mélyebb megismerése előtt.

Sajtóvisszhang:

Új Könyvpiac, 2002. szeptember 15.

Márton László: A tudományos olvasó. Magyar Narancs, XIV. évf. 33. szám, 2002. augusztus 15.


Érdekelhetnek még…