„Idegenbe szakadt hazánk lányai” (e-könyv)

Magyar nők szovjet emigrációban a két világháború között

4000 Ft

ISBN: 978-963-338-532-6 Kategóriák: , ,
Szerző:

Megjelenés: 2023

Oldalszám:

Leírás

Papírkiadás itt

A könyv a két világháború között a Szovjetunióban élt magyar emigráció nőszempontú vizsgálatát vállalta fel, nem azért, mintha létezne külön férfi és külön női emigráció, hiszen nemre való tekintet nélkül mindannyian ugyanabban a Szovjetunióban éltek, de a nők emigrációs életeseményei, tapasztalatai, látásmódja és egyáltalán a helyzete számos dologban különbözött férfitársaikétól.

A szerző elemzi a nők emigrációját leginkább motiváló tényezőket: az 1918/1919-es forradalmi aktivitás többük számára brutális következményeit, a kommunista eszme iránti elkötelezettséget, a kilátástalan élethelyzeteket és a családok egyben tartásának szándékát. Az emigrációt választó nők a várható nehézségek ellenére is éltek a számukra felkínált lehetőséggel, bizakodtak a jövőben, és egy új, a korábbinál sokkal jobb életet reméltek. Hogy ez mennyire volt a megfelelő döntés, az csak később derült ki.

A kötet tartalmaz egy esettanulmányt is, az Arvale lányok történetét. A hat lánytestvér jellegzetes típusai azoknak a 19. század végén, 20. század elején született középosztálybeli lányoknak, akik modern nőknek tartották magukat, és úgy is próbáltak élni. Felnőtté válásuk és politikai szocializációjuk a nagy háború és a forradalmak rendkívül intenzív időszakához köthető. Mindannyian csatlakoztak a kommunista mozgalomhoz, közülük négyen kerültek ki a Szovjetunióba politikai emigránsként. Megszenvedték a sztálini terrort, és jóllehet mindannyiuknak sikerült visszatérniük Magyarországra, de csak nagy személyes veszteségek árán.

A könyv igyekszik bemutatni a magyar nők szovjetunióbeli életének körülményeit és a szovjet típusú nővé válás folyamatát, nem feledve azt, hogy mindez nagyban függött a szovjet gazdasági és társadalmi helyzet változásaitól. Foglalkozik a sztálini törvénysértések és a nagy honvédő háború következményeivel, felhasználva e nők személyes börtön, láger- és háborús tapasztalatait, külön fejezetben tárgyalva a háború utáni hazatérés nehézségeit és buktatóit.

Fotókkal illusztrálva.

 

A SZERZŐRŐL

Zalai Katalin (1951–) ny. levéltáros, 1991–2011 között a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár igazgatója. Szakterülete a baloldali politikai mozgalmak és emigrációk története, különös tekintettel a nőtörténetre. Publikációi elsősorban levéltári szakmai és forráskiadványok, nőtörténeti tanulmányok.

KÖNYVBEMUTATÓ

2023. március 13., hétfő, 15.00 óra (Politikatörténeti Intézet Könyvtára, Villányi út 11–13., földszint)

A kötetet bemutatja:
Pető Andrea történész (CEU, Bécs, CEU DI Budapest)
Kolontári Attila (NEB Hivatala)

A szerzővel és a résztvevőkkel beszélget:
Dohi Gabriella, a Tilos Rádió munkatársa

Facebook-esemény

VISSZHANG

„Ha örömet akar szerezni feleségének, akkor karácsonyra ajándékozza meg a kommunista párttagsági könyvével!” – ismertető és részlet a könyvből a 24.hu Matiné rovatában (2023. november 5.)

A szerzővel, Zalai Katalinnal Lendvai Ildikó beszélgetett a Keddi Közéleti Kóstolóban (2023. május 23.)

Magyar nők szovjet emigrációban – Zalai Katalin a Tilos Rádió Vosztok című műsorában Dohi Gabriella vendége volt (2022. január 4.)

 

 

 

 

 

A kötet digitális kiadása a Petőfi Kulturális Ügynökség TÁM/00102/2022 számú támogatásával készült.

Érdekelhetnek még…