Akció!

Kapitalista realizmus (második, javított kiadás)

Nincs alternatíva?

2320 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-471-8 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 2021

Oldalszám: 128

Leírás

Hamarosan újra rendelhető!

Második, javított kiadás

Fordította: Tillmann Ármin, Zemlényi-Kovács Barnabás

„Könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét. Ez a szlogen összegzi a legszebben azt, amit kapitalista realizmus alatt értek: az általános benyomást, hogy a kapitalizmus nem csupán az egyetlen életképes politikai és gazdasági rendszer, de jelenleg még egy koherens alternatíva elképzelése is a lehetetlennel vetekszik.”

Mark Fisher, a brit kritikai kultúrakutatás vezető alakjának nagyhatású könyve feltárja, hogy az elgondolható horizontját behálózó kapitalista realizmus következményei ott vannak mindenütt: a politikai képzelet kimerülésén túl a stressz, a depresszió és a figyelemzavar mentálpestissé válásában éppúgy, mint a mindent átható bürokratizmus piacsztálinizmusában, a közintézményeket meghódító bizniszontológiában, a ’89 után született generáció depresszív hedonizmusában vagy az új kulturális formák hiányában eluralkodó nosztalgia-módban. Fisher szerint a kapitalista realizmusra csak akkor jelentünk veszélyt, ha valamiképp inkonzisztensnek vagy tarthatatlannak tudjuk felmutatni, így a kritikai elmélet és a populáris kultúra segítségével – Baudrillard-tól A Bourne-rejtélyig, a gengszterraptől Guattariig, Marxtól a Mementóig, a Nirvanától Nietzschéig – a rendszer belső ellentmondásaira fókuszál, lerántva a leplet a kapitalizmus állítólagos realizmusáról.

 

„Nem szeretnék kertelni: Fisher olvasmányos könyve korunk legpontosabb diagnózisa. Hétköznapi és a populáris kultúrából vett példákon keresztül, de az elméleti színvonalból nem engedve fest kíméletlen portrét ideológiai nyomorunkról. […] A Kapitalista realizmus nem kínál könnyű megoldásokat: kijózanító könyv, amely türelmes elméleti és politikai munkára invitál.” Slavoj Žižek

 

MARK FISHER (1968–2017) író, kritikus, a kritikai kultúrakutatás meghatározó alakja. A University of East London és a Goldsmiths egykori tanára, a Zer0 Books és a Repeater Books társalapítója. Írásait k-punk néven vezetett blogján és többek között a Frieze, a Guardian, a Sight & Sound, a Film Quar-terly és a Wire hasábjain publikálta. A Kapitalista realizmus (Capitalist Realism. Is There No Alter-native? Zer0, 2009) után még két könyve jelent meg (Ghosts of My Life. Writings on Depression, Hauntology and Lost Futures, Zer0, 2014; The Weird and the Eerie, Repeater, 2016). A k-punkon közölt szövegeit és publikálatlan írásait posztumusz kötetben adták ki (K-punk: The Collected and Unpublished Writings of Mark Fisher, Repeater, 2018).

 

VISSZHANG

Pető Péter ajánlja a könyvet Hogy szorongunk a teljesítménykényszer miatt, megmagyarázza a Békemenet tömegeit? című cikkében (24.hu, 2021. november 8.)

Élvezet, depresszió, felelősség a kapitalista realizmusban (Borbély András, a szem, 2020. 11. 13.)

Könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét (Kránicz Bence, 24.hu, 2020.11.08.)

Könyvrészlet a Mércén (2020. 10. 17.)

Kapcsolódó:

Mark Fisher halálának évfordulójára – Sidó Zoltán írása Mark Fisher életművéről és elméletéről (Új Egyenlőség, 2018. 01. 13.)

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet ANDRÁS CSABA, SIDÓ ZOLTÁN és a fordítók, TILLMANN ÁRMIN és ZEMLÉNYI-KOVÁCS BARNABÁS mutatták be a Virág Benedek házban 2020. október 2-án. A beszélgetést SOÓS KINGA moderálta.

PARTIZÁN VIDEÓ

Januárban lesz 4 éve, hogy öngyilkos lett Mark Fisher, az egyik legfontosabb brit kiritkus, blogger, egyetemi tanár, aki bestseller könyveket írt radikális politikáról, filozófiáról és kultúráról. A leghíresebb könyve nemrég megjelent magyarul.

 

Érdekelhetnek még…