Akció!

Kérdések és válaszok a dualizmus kori Magyarországról, 1867–1918

2080 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-105-2 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2021

Oldalszám: 230

Leírás

Elkerülhető lett volna Trianon, ha nem ilyen kiegyezés születik? Szerették-e a magyarok Ferenc Józsefet? Az általános választójog jelentette-e a nemzetiségi kérdés megoldását? Igaza volt Kossuth Lajosnak a Kasszandra-levélben? Jogtalan tizenegyes miatt vertek magyar focibírót Zágrábban? A „boldog békeidők” alatt ritkább volt az öngyilkosság is? A nők valóban „másodrendű” állampolgárok voltak a dualizmus korában? Budapest már akkor is az ország legnagyobb és legfontosabb városa volt?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál tömör válaszokat könyvünk, amely egyszerre tárgyalja a korszak fajsúlyos alapproblémáit (a nemzetiségi konfliktusoktól, a politika működési zavarain és a társadalmi egyenlőtlenségeken át a kulturális és gazdasági fejlődés, vagy éppen az urbanizáció ellentmondásos jelenségéig), valamint olyan figyelemfelkeltő, időnként provokatív kérdéseket vet fel, amelyek a dualizmus korának egy-egy érdekes jelenségére, a maitól eltérő jellegzetességeire világítanak rá.

100 kérdés és válasz a Monarchia Magyarországáról – mindenekelőtt az érettségire készülő vagy továbbtanulni vágyó diákoknak, gyorsan áttekinthető információkat kereső egyetemi hallgatóknak, megbízható és korszerű ismeretekre alapozó tanároknak, illetve a Ferenc József-i kor iránt általánosan érdeklődő olvasóknak ajánljuk.

A szerzők és a Kiadó reményei szerint jelen kötet segít bővíteni a korszakra vonatkozó meglehetősen hiányos ismereteket, és hozzájárul a dualizmus korával kapcsolatos tévhitek eloszlatásához.

 

E-könyvben itt kapható

 

PODCAST

A PTI Podcast adása a kötetről (2021. szeptember 5.)

 

VISSZHANG

Ízelítő a kötetből a Mércén (2022. május 27.)

Alvajárók és ágyrajárók. László Ferenc recenziója a Magyar Narancsban (2021. november 10.)

Az Újkor ajánlja a kötetet (Bordás Bertalan, 2021. október 25.)

Részlet a kötetből a Mércén (2021. szeptember 15.) 

Pintér Bence ajánlja a kötetet az Úgytudjuk!-on (2021. június 3.)

 

 

 

Érdekelhetnek még…