Akció!

Kérdések és válaszok a rendszerváltásról

1 920 Ft

 

 

 

65 készleten

Megjelenés: 2019

Oldalszám: 260

Leírás

A kötet Magyarország legújabb kori történetének egyik eseményekben és fordulatokban igen gazdag eseménysorát, az 1987–1990 között lezajlott rendszerváltást igyekszik immár 30 éves távlatból vizsgálni, választ adni a mind a napig sokakban felmerülő kérdésekre és kétségekre. A hatalom és ellenzéke, a pártalakulások, a tárgyalásos átmenet, a gazdasági és égető társadalmi problémák köré csoportosított kérdések közül nem hiányoznak a nemzetközi viszonylatok, valamint az egyre sürgetőbb nemzeti-nemzetiségi kérdésekre adott válaszok a korszak avatott szakértőinek interpretálásában.

A sorozat további köteteit itt találja.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A bemutatóra a Politikatörténeti Intézet rendszerváltásról szóló évadának keretében került sor az Intézetben 2019. június 6-án (csütörtökön) 16 órakor. RAINER M. JÁNOS laudációját követően RENDSZERVÁLTÁS ÉS KULTÚRA címmel kerekasztal-beszélgetés következett, amely az alábbi kérdéseket járta körül:

Milyen állapotban érte a rendszerváltás a magyar kultúrát? „Kapott-e” új jövőképet a kulturális-művészeti élet Magyarországon a rendszerváltás idején? Felszabadítóan hatottak-e a cenzurális megkötések, tabuk eloszlása? Milyen hatással volt a kultúrára a korábbi „védettség” megszűnése, a piaci viszonyok betörése a kultúrába? Hogyan jelentek meg az addig lefojtott ellentétek a művészi-kulturális közegben? A beszélgetés TÖRÖK ANDRÁS művelődéstörténész, VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS író, rendező és WESSELY ANNA szociológus-művészettörténész részvételével, valamint TAKÁCS RÓBERT történész, a kötet egyik szerzője moderálásával zajlott.

 

SAJTÓVISSZHANG

Fragmentált ismeretterjesztés (Laczó Ferenc, ÉS, LXIII. évfolyam, 24. szám, 2019. június 14.)

Nagy Imre újratemetése, a történelem vége és Taki bácsi fricskái (Mérce, 2019. június 16.)

Ezt az öt könyvet vidd magaddal, ha strandra indulsz a nyáron! (Pintér Bence, Azonnali.hu, 2019. június 29.)

A kötetben felvetett kérdésekről a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában Takács Róbert beszélgetett Antal Attilával és Ripp Zoltánnal 2019. június 14-én. A felvétel ide kattintva visszahallgatható.