Korea. Egy nemzet, két ország – a közös gyökerekről

3200 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-360-5 Kategóriák: , ,
Szerző:

Megjelenés: 2016

Oldalszám: 284

Leírás

Korea a Távol-Kelet kevésbé ismert területei közé tartozik. Ennek történelmi okai vannak: a Koreai-félsziget évszázadokon keresztül háttérbe szorult két hatalmas szomszédja mögött. Kína és Japán közelsége állandó fenyegetést is jelentett a koreai történelem során, a második világháború után pedig a Szovjetunió és az Egyesült Államok nagyhatalmi vetélkedése formálta át a félsziget helyzetét.

A szerző szöuli kutatásai során összegyűjtött anyagok segítségével mutatja be a Koreai-félsziget történetét az őskortól kezdődően, a rivális ókori és kora középkori királyságokon keresztül egészen az újkorig. A történelmi eseményeken túl betekintést nyerhetünk a klasszikus koreai kultúra több fontos részletébe is.

A könyv továbbá részletesen foglalkozik a Koreai-félsziget 20. századi megosztásának folyamatával, a két koreai állam eltérő fejlődésével és belső viszonyainak alakulásával. A szerző bemutatja a politikai rendszereken felülemelkedő nemzeti összetartozás-tudat megnyilvánulásait is, amelyek a jövőben kulcsszerepet játszhatnak a félsziget egységének helyreállításánál. A könyvet egyaránt haszonnal forgathatják a távol-keleti történelem és kultúra iránt érdeklődő olvasók, de akár a dél-koreai történelmi filmsorozatok rajongói is.

A kötetet több mint száz, nagyrészt eddig publikálatlan szövegközi fénykép illusztrálja, amelyeket a szerző a Koreai Köztársaságban és a KNDK-ban készített. A könyv végén kronológiai táblázat teszi könnyen áttekinthetővé a félsziget történelmi fejlődését.

A Napvilág Kiadó 2008-ban jelentette meg először Csoma Mózes Korea – egy nemzet, két ország című könyvét, amelynek kedvező fogadtatása és a nagyfokú érdeklődés időszerűvé tette a második, bővített kiadás megjelentetését.

 

DR. CSOMA MÓZES
Habilitált egyetemi docens, Korea-kutató, az ELTE Koreai Tanszékének vezető oktatója

Tanulmányait az ELTE történelem–politikaelmélet szakán és a szöuli Yonsei Egyetemen végezte. Ösztöndíjasként a Koreai Köztársaságban kutatta a félsziget megosztottságának történelmi gyökereit. Érdeklődésének középpontjában a politikai rendszereken felülemelkedő nemzeti azonosságtudat, valamint a két Korea – esetenként eltérő – történelemszemléletének összevetése áll.

 

Magyarországon megjelent könyvei:

• Koreaiak Magyarországon az 1950-es években (L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2012)
• Koreai csaták és harcosok (Oriental History Project, Budapest, 2011)
• Magyarok Koreában (ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2009)
• Korea – egy nemzet, két ország (Napvilág Kiadó, Budapest, 2008)

 

Sajtóvisszhang:

Egy észak-koreai lány a sok közül (Bod Péter említi kötetünket Hyeonseo Lee és David John: A lány hét névvel. Szökésem Észak-Koreából c. kötetéről írt recenziójában. Élet és Irodalom, 2016. február 26.)

Csoma Mózes: Korea – Egy nemzet, két ország (Salát Gergely, Kül-Világ, 2009/1.)

Salát Gergely recenziója (Magyar Tudomány, 2014/7.)

 

Érdekelhetnek még…