Akció!

Vírusba oltott politika

Világjárvány és politikatudomány

1500 Ft

61 készleten

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 204

Leírás

A COVID-19 járvány nemcsak egészségügyi probléma, hanem egy, a politika számára külső hatások által gerjesztett válságjelenség is. A hidegháború óta nem volt egyetlen esemény sem, mely ekkora hatást gyakorolt volna a politikai aktorokra. Ezért ezzel a helyzettel a politikatudománynak is feladata van: a tanulmánykötet a járványnak a politikai térre és cselekvőkre vonatkozó hatásait járja körül.

Hogyan hat a járvány a – szűkebb és tágabb értelemben vett – politikai folyamatokra itthon és máshol? A vírus elleni harc, miként egy háború, „egységbe kovácsolja-e a nemzetet”, és a belpolitika egyfajta felfüggesztésével jár-e? Megnő-e a kormány támogatottsága a „rally-around-the-flag” hatás következtében? Vagy ez legfeljebb átmeneti hatás, és a politikai folyamatok visszatérnek majd az ismert kerékvágásba?

A negatív gazdasági hatások, az egészségügyi kormányzat és az ellátórendszer defektusai miatt meggyengül-e a kormány, és mindezek jelenthetik-e Orbán Viktor évtizedes kormányzásának végét? Vagy még ezt a helyzetet is képes rezsimkomfort módon kezelni a miniszterelnök? Hogyan kommunikál a vírusról a kormány, és hogyan az ellenzék? Mi a sajtó szerepe a járvány keltette hírek és rémhírek világában? A populisták vagy a liberális demokrácia országai
kezelik-e hatékonyabban a válságot? A járvány generálta válsághelyzet miként hat az intézményekre, generációkra és a politikai aktivitásra? Tizenkét tanulmány, melyek mindegyike más-más oldalról válaszol ezekre, és a jelenünkből következő további kérdésekre.

A kötet a TK Politikatudományi Intézet és a Napvilág Kiadó közös kiadása.

 

A KÖTET SZERZŐI

Árpási Botond, Bartha Attila, Bene Márton, Böcskei Balázs, Dobos Gábor, Farkas Xénia, Gyulai Attila, Illés Gábor, Kopasz Marianna, Körösényi András, Merkovity Norbert, Metz Rudolf, Mikecz Dániel, Molnár Tamás Levente, Orosz Dániel, Stumpf István, Szabó Andrea, Szabó Gabriella, Szabó Lilla Petronella, Takács Judit, Wineroither David M.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötet online bemutatójára 2020. december 10-én került sor az alábbi forgatókönyv szerint:
Sebők Miklós, a TK Politikatudományi Intézet igazgatója köszöntője
Böcskei Balázs szerkesztő röviden bemutatta a könyvet.
– Beszélgetés a könyv szerzőivel, Stumpf Istvánnal, Szabó Gabriellával, Bartha Attilával és Illés Gáborral a könyv fő kérdéseiről, a politika és a COVID-járvány kapcsolatáról, a koronavírus-járvány hatásairól és lehetséges következményeiről.

 

Érdekelhetnek még…