Akció!

Fejezetek a jogalkotás politikatörténetéből, 1957–1987

3520 Ft

ISBN: 978-963-338-552-4 Kategóriák: , , ,
Szerző:

Megjelenés: 2024

Oldalszám: 292

Leírás

KÖNYVBEMUTATÓ

Villányi úti Konferenciaközpont, 200-as terem (I. emelet), 2024. május 23., 17.00 óra

Résztvevők: Földes György történész, Somos András ügyvéd és Szigeti Péter jogfilozófus

 

„A tudománynak azt az elvet kell képviselnie, hogy a jog hatékony szerepe a modernizációban, az életviszonyok szabályozásában csak akkor teljesedhet ki, ha a szabályozást a társadalmi valóság alapján formálják.”

Az államszocializmus jogfejlődésének, a jogalkotás társadalmi-politikai hátterének elemzése hiányos és gyakran leegyszerűsítő, holott az évtizedek során jelentős változások befolyásolták a jogrendszer tartalmát, a politika és a jogi szabályozás kapcsolatát.

A tanulmányok a korszak jogalkotásának folyamatából hat olyan törvény keletkezését, megalkotásának politikai környezetét vizsgálják, amelyek társadalmi hatásuk alapján kiemelkedő jelentőségűek voltak. Emellett jól példázzák, hogy milyen változások mentek végbe a jog és a politika viszonyában a vizsgált időszakban.

Az elemzések abból indulnak ki, hogy a szocialista jogrendszer vizsgálatában nem elegendő a normatív alapú megközelítés, de elengedhetetlen a politikai környezet, a szakmai-tudományos álláspontok és a politika kölcsönhatásának vizsgálata. A korszak törvényalkotásának nyomon követéséből olyan következtetések is levonhatók, amelyek a megváltozott társadalmi viszonyok közepette a mára is igazak: a jogalkotás teljes átpolitizálása, a jog mindenhatóságába vetett hit zsákutca; a politikai voluntarizmus lerontja a jog funkcióinak érvényesülését; és a politikai hatalom önkorlátozása mellett jogalkotásban elsőrendű szerepe van a jogtudománynak, amelynek a szakmai racionalitás alapján kell befolyásolnia a politikai törekvéseket. 

 

Érdekelhetnek még…