Akció!

Aranyelme Képességtár 1. – Nyelv és kommunikáció

500 Ft

259 készleten

ISBN: 978 963 338 1137 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2013

Oldalszám: 40

Leírás

Játékos feladatgyűjteményt tart a kezében az olvasó, amelynek célja, hogy szülőként megismerkedjen a gyermeki fejlődés területeivel, és a játékokat végigjátszva bepillantást nyerjen gyermeke képességeibe. A füzetben található élményszerű játékos feladathelyzetekben mindenki gazdagodik: a szülő ötleteket meríthet a tudatos játékválasztáshoz, míg a gyerek minden játék során fejlődik valamely területen. Ajánljuk iskolába készülő, alsó tagozatos gyerekeknek és szüleiknek.

Demeter Lázár Katalin Fejlesztő-, tehetségfejlesztő és drámapedagógus. Több mint tíz éve foglalkozik tehetséges gyerekekkel, szülőknek és pedagógusoknak tart játékos, interaktív foglalkozásokat. Kreativitást, kommunikációs készségeket fejlesztő játékai két kiadványban (Játszótárs, Játszótárs 2) jelentek meg 2008-ban és 2011-ben. Az Aranyelme Egyesületben tehetséggondozó és szülőknek szóló programokat vezet.

Szűcs Imre Pszichológus, az Aranyelme Egyesület alapító tagja, elnöke és vezető pszichológusa. A Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorlóiskola iskolapszichológusa, az ELTE PPK posztgraduális pedagógusképzésének oktatója. Több mint tíz éve foglalkozik tehetséges gyerekekkel. Komplex tehetségazonosítás és pszichológiai tanácsadás mellett kreativitásfejlesztő foglalkozásokat, tréningeket tart gyerekeknek és pedagógusoknak.

Ez a füzet az Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület szülőknek szóló kiadványsorozata első darabja. A sorozat köteteiben olyan játékos feladathelyzeteket szedtünk csokorba, amelyek segítségével a szülők játszva fejleszthetik önmagukat és gyermekeiket, és amelyek segítségével egy-egy képességterületen észrevehetik, ha nagyóvodás–kisiskolás gyermekük életkoránál ügyesebb, tehetségesebb.

Hogyan fejlesztik a játékok a szülői készségeket?

A játékokat végigjátszva a szülő jobban megismeri gyermekét, észreveszi erősségeit, ötleteket kap a közös idő hasznos eltöltéséhez. A játékok mindegyike csak példa, a gyerek által kedvelt aktivitásokat a szülő a gyerek örömére szabadon továbbgondolhatja, különböző variációkat találhat ki hozzájuk.

Hogyan fejlesztik a játékok a gyermek képességeit?

A játékokban rejlő örömforrás, kihívás és sikerélmény egyaránt motiváló erővel hat a gyerekekre. Minél több sikerélménye és öröme származik egy gyereknek egy tevékenységből, annál vonzóbb lesz a számára. Azokban a tevékenységekben fejlődnek a képességek a legjobban, amelyeket a gyerekek önként szívesen csinálnak, amelyek képességeik határait úgy feszegetik, hogy nem jelentenek számukra legyőzhetetlen akadályt. A szülő feladata, hogy minél több ilyen tevékenységgel gazdagítsa gyermeke játéktárát, játékterét: olyan tevékenységekbe vonja be gyermekét, amelyekben az játszva fejlődhet.

Hogyan jelezhetik a játékok a tehetséget, a többletképességet?

A füzetben található játékok fokozatosan nehezedő sorrendben vannak elrendezve. Óva intjük a szülőt attól, hogy „méricskélésre” használja a játékokat, ám játék közben észre fogja venni, ha gyermeke valamely aktivitásban életkoránál ügyesebb, és a nehezebb helyzeteket is lelkesen, leleményesen megoldja. A játékleírások „Értékelés” pontjában a szülő arról tájékozódhat, hogy az adott játék milyen képességeket, részképességeket mozgósít. A játékokban, aktivitásokban mutatott kiemelkedő teljesítmény az adott területen átlagos feletti képességeket jelezhet.

Fontos! A játékok elsősorban tényleg játékok: nem sztenderd mérőeszközök, csak jelzésértékűek lehetnek. Komplex, részletes képességfelméréssel kapcsolatosan a www.aranyelme.hu weboldalon a „Tehetségfelmérés” menüpont alatt talál információt. Többletképességekről ugyanitt „A tehetségről” menüpont alatt olvashat.

Mi a nyelvi kommunikáció?

Az a képességünk, amely során szavakkal, beszéddel megértetjük másokkal gondolatainkat, érzelmeinket, elképzeléseinket. Fejlesztése a konkrét képességeken túl a teljes személyiségre pozitív hatással van.

Miért fontos ez a képesség gyerekkorban?

A kommunikáció és a beszéd teljességgel átszövi hétköznapi életünket. Emellett, mivel az iskolai oktatás (ismeretátadás, számonkérés) nagyrészt beszéden és szavakon keresztül történik, a gyermek iskolai sikeressége nagyban függ e készségek fejlettségétől.

A több éves-évtizedes gyakorlattal rendelkező gyermekpszichológusok és tehetséggondozással foglalkozó pedagógusok által összeállított és szerkesztett tehetségfejlesztő füzeteket óvodásoknak, kisiskolásoknak és szüleiknek ajánljuk. A szülők a foglalkoztató füzetekkel játékos formában fejleszthetik a gyermekeik képességeit, és nem utolsó sorban segítséget kapnak ahhoz, hogy észrevegyék többletképességeiket is.

A tematikának megfelelően illusztrált füzetek a hagyományos könyvesbolti hálózatokon kívül elérhetőek lesznek iskolákban, óvodákban, a szakterület könyvesboltjaiban, speciális pedagógiai intézményekben és tehetségpontokban egyaránt.

A sorozat további kötetei:

2. – Logika és matematika

3. – Iskolaérettség

4. – Természettudomány

Sajtóvisszhang:

Aranyelme / Aranyalma? (Komaság Margit, Új Pedagógiai Szemle, 2013/5-6. szám, 117-118. o.)

Kulturális ajánló (Új Magiszter, 2013/1. szám, 41. o.)

A kötet ismertetője a “Tehetséghidak program” oldalán

Érdekelhetnek még…