A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma?

A közösségszervezés alapjai

2900 Ft

Elfogyott

Megjelenés: 2016

Oldalszám: 223

Leírás

E-book itt

 

Társadalmunk intézményei csak a polgárok és azok csoportjainak aktív részvételére és cselekvésére építve tudnak igazán mindannyiunkért, a KÖZ javára működni.
Megfordítva ezt, az állampolgárok közösségeinek is képesnek kell lenniük arra, hogy a saját kezükbe vegyék életüket és ügyeiket, minden alkalommal, amikor a helyzet megköveteli a bátor, nyilvános kiállást.
A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? című kötet olyan emberek számára ad iránymutatást, akik társadalmi változást szeretnének, és hisznek az összefogás erejében. Sebály Bernadett és Vojtonovszki Bálint nemcsak kiérlelt módszertant, hanem új szemléletet is közvetít: ez a közösségszervezés. A tanulmányok a jelen társadalom súlyos demokráciadeficitjére, az embert, a polgárt az állam, az intézmény mögé és alá utasító működésmódjára mutatnak rá. Mindeközben átadják a módszeres szerveződés kulisszatitkait, és a változásba vetett hit energiájával is feltöltik az olvasót.

Móra Veronika, Ökotárs Alapítvány

 

Hatalom — mind ismerjük. Számtalan helyzetben mind tapasztaltuk.
Önérdek — ez határoz meg minket.
Politika — és már menekülőre is fogtuk…
Hogyan lehetne ez másképp? Hogyan indulhatnánk el ebben a köztársaságban abba az irányba, hogy a demokratikus alapértékek határozzák meg a hétköznapjainkat? Hogyan állhatunk ki azért, amiben hiszünk, egy tekintélyelvű urambátyámvalóság ellenében? Hogyan vehetnénk vissza azokat a tereket, intézményeket, eljárásokat, melyeket a demokrácia ígért? Hogyan szerezzük vissza a hatalmat az életünket befolyásoló körülmények fölött? Közösségszervezés — egy hatékony válasz lehet ezekre a kérdésekre, ha az olvasó elmerül a kötetben összegyűjtött és jó érzékkel válogatott szakirodalom megismerésében.

Kovács Tímea Éva közösségszervező

 

A kiadvány párja a Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás című kötet. A kötetek célja a demokratikus közösség- és mozgalomszervezéshez, valamint a polgári engedetlenség és az erőszakmentesség alkalmazásához szükséges alapismeretek átadása.

 

SAJTÓVISSZHANG

Közösségszervezés és erőszakmentes ellenállás – dupla könyvbemutató és beszélgetés Pécsett – HANGFELVÉTEL (Pécs, 2016. június 7.)

“Éljen a jogával!” – Beszélgetés Misetics Bálinttal a Klubrádióban – HANGFELVÉTEL (2016. június 3.)

Közösségszervezés és erőszakmentes ellenállás – dupla könyvbemutató és beszélgetés – VIDEÓ (Stúdió K Színház, 2016. május 31.)

Misetics Bálint: „Nem tüntetéshullámokra, valódi mozgalmakra lenne szükség” (HVG, 2017. június 14.)