Akció!

Egy különleges közép-európai történész

Hanák Péter pályaképe

3520 Ft

ISBN: 9789633385258 Kategóriák: , ,

Megjelenés: 2023

Oldalszám: 318

Leírás

A könyvbemutató felvétele:

 

FÜLSZÖVEG

Hanák Péter történész (1921–1997) a holokausztot ugyan túlélte, de családját elveszítette, így a szellemes, ironikus fiatalemberből hithű sztálinista lett, és szerepet vállalt a magyar történettudomány 1948 utáni szovjetizálásában, vett részt a „reakciósként” megbélyegzett történészkollégái félreállításában – hogy aztán illúzióiból kiábrándulva az államszocialista rendszer kritikusa legyen.

Miután ’56-os megnyilvánulásai miatt 1957-ben eltávolították az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Hanák az MTA Történettudományi Intézetének munkatársaként, majd osztályvezetőjeként (1964–1990), a dualizmus korának kutatójaként kulcsszerepet játszott az 1867-es kiegyezés pozitív újraértékelésében, továbbá a „szellemi vasfüggöny” egyik 1960-as évekbeli átvágójaként a magyar történetírás nyugatosításában, modernizációjában. Egyike volt azoknak, akik problémaérzékenységükkel, nemzetközi tájékozottságukkal, kapcsolatrendszerükkel és nyugati megbecsültségükkel kiemelkedtek a Kádár-kori történész nemzedékből, a rendszerváltás után pedig ő vállalta a Közép-európai Egyetem (CEU) Történelem Tanszékének megszervezését.

Ha egy történész „egyszer meg akarja fejteni, hogy mi történt velünk itt, a Kárpát-medencében az 1940 és 1990 közötti fél évszázadban (s nem volt történelmünknek ehhez hasonló sűrű korszaka), akkor elsőként Hanákot kell megfejtenie” – Varga László, Budapest Főváros Levéltárának egykori főigazgatója emlékezett így Hanák Péterre.

Csunderlik Péter kutató történészként a Hanák-hagyaték, levéltári és nyomtatott források, valamint a pályatársakkal készített interjúk alapján rajzolja meg Hanák Péter pályaképét, aki egyik hőséhez, Jászi Oszkárhoz hasonlóan „dunai patrióta” volt, aki Közép-Európa történetének kérdéseire akart választ adni, hogy megértse a saját sorsát.

A kötet e-könyvben is kapható, itt

VISSZHANG

The life and times of Péter Hanák. Review by Ferenc Laczó (CEU Review of Books, February 2024)

Hunyady György az Élet és Irodalom Ex Libris rovatában a kötetről (2023. szeptember 29.)

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője ajánlja a kötetet augusztusi olvasónaplójában (2023. augusztus 31.)

„Becsületes játszmát kell játszani a halottakkal.” Csunderlik Péter pályaképe Hanák Péterről – Vágvölgyi B. András recenziója a Népszavában (2023. augusztus 6.)

Egy kíváncsi örökmozgó – Bihari Péter kritikája az Élet és Irodalomban (2023. július 28.)

Könyv + az írott szó súlya – könyvajánló a HVG Szellem | plusz rovatában (2023. június 22., 52. o.)

Nem bántam, amikor hetekig foglalkozott velem a propagandagépezet – HVG-portré a szerzőről (2023. június 22., 66. o., Csendes-Erdei Emese)

Érdekelhetnek még…