Akció!

Három Berlin

Barangolások a Fal körül

2880 Ft

Megjelenés: 2023

Oldalszám: 212

Leírás

Dalos György Három Berlin című könyve a második világháború után szektorokra szabdalt, majd 1961-ben a Fallal kettévágott és 1990-ben újraegyesített városról szól, amelynek fiatal turistaként előbb keleti felét ismerte meg, majd első nyugati útján eljutott a Fallal körülzárt városrészbe is. Személyes élete és írói pályája ettől kezdve újra meg újra Kelet- és Nyugat-Berlin, s a megosztott Németország körül forgott, s ugyanehhez a földrajzi térhez kapcsolódtak szellemi értékválasztásai is a romantikus szocializmustól a demokratikus ellenzékiségig. 1979 őszétől, hosszú hazai publikációs szünet után Nyugat-Berlinben jelentette meg első német nyelvű könyvét. Ugyanakkor Kelet-Berlinben szövődtek szoros kapcsolatai az NDK ellenzéki köreivel és rendszerbíráló íróival; velük együtt élte meg a Fal lebontását, majd a kilencvenes években, akkor már a berlini Magyar Ház vezetőjeként a két városrész bonyolult újraegyesülési folyamatát. A szerző önéletrajzi keretben helyezi el és dokumentálja a „három Berlin” történetét.

A kötetet e-könyvben itt találják

A könyvbemutató felvétele:

(2023. június 7., szerda, 17.00, Írók Boltja. A szerző beszélgetőtársai Forgách András író és Kőrössi P. József, a kötet szerkesztője voltak.)

VISSZHANG

Gervai András Ex Librise az Élet és Irodalomban (LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.)

Berlin, Moszkva, Odessza, Tokió – magyar vándorok párhuzamos életrajzai (Szerbhorváth György az Átlátszón, 2023. július 19.)

Bio-geográfia (Eszéki Erzsébet írása és részlet a könyvből az Olvassbele.com-on, 2023. július 21.)

Színfogyatkozás. Révész Sándor recenziója a Mozgó Világban (2023/6., 94. o.)

Dalos György barangolásai a három Berlinben (Ambrus Vilmos recenziója, Magyar Narancs, 2023. május 1.)

Érdekelhetnek még…