Éghajlatváltozás és politika (e-könyv)

Attitűdök, tüntetők, reakciók

3000 Ft

ISBN: 978-963-338-527-2 Kategóriák: , , ,

Megjelenés: 2023

Oldalszám:

Leírás

A zöld, környezetvédő, civil aktivizmus új fejezetét jelenti az éghajlatváltozás miatt aggódó kortárs klímamozgalom, amelynek legfontosabb eseményeit 2018-tól a középiskolai tanulók által szervezett pénteki iskolai sztrájkok jelentik. A résztvevők tanulási kötelezettségüket azért tagadják meg, hogy tiltakozzanak a klímaválságra adott elégtelen politikai reakciókkal szemben. A klímamozgalom egyik kezdeményezője annak ikonikus alakja, a korábban magányosan tüntető Greta Thunberg. 

Magyarországon már 2018-ban megalakult a Fridays For Future csoport, majd tüntetések szervezésével csatlakoztak a nemzetközi tiltakozási kampányokhoz. A klímamozgalom lényeges újdonsága volt, hogy nem egy helyi környezetszennyezéshez vagy beruházáshoz kapcsolódik, hanem az éghajlatváltozás általános, mindenki által érzékelhető következményeivel foglalkozik. Az üggyel kapcsolatban egyszerre volt megfigyelhető a tudatos fogyasztáson és utcai tiltakozáson keresztül megvalósuló politikai részvétel. 

Kötetünkben fiatal és tapasztalt társadalomtudósok vizsgálják meg a klímatüntetők szociológiai hátterét, továbbá az éghajlatváltozással, a klímamozgalommal kapcsolatos politikai reakciókat, attitűdöket.

Szerkesztette Mikecz Dániel és Oross Dániel

SZERZŐK

Böcskei Balázs, Buzogány Áron, Kocyba, Piotr, Marek Bertram, Mikecz Dániel, Rákos Dominik, Szabó Andrea, Vasali Zoltán

VISSZHANG

Az éghajlatváltozás előre megy, nem hátra (Guba Zsófia az Új Egyenlőségen, 2023. április 17.)

 

 

 

 

A kötet digitális kiadása a Petőfi Kulturális Ügynökség TÁM/00102/2022 számú támogatásával készült.

Érdekelhetnek még…