Akció!

Szakértő politikai előrejelzés

Mennyire helyes? Hogyan mérhetjük?

4 200 Ft 3 360 Ft

496 készleten

ISBN: 978-963-338-456-5 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 384

Leírás

A könyv Tetlock két évtizedes, szakértői előrejelzéssel foglalkozó kutatásának eredménye. A kutatásba 284 embert vont be, akik foglalkozásuk szerint “politikai és gazdasági folyamatokkal kapcsolatban” adtak tanácsot vagy magyarázták azokat. Tetlock arra kérte ezeket az embereket, hogy jelezzék előre, különböző események megtörténnek-e vagy sem, úgy választva ki a – földrajzi és tartalmi – témákat, hogy nem mindegyik esett bele az illető szakterületébe. Azon felül, hogy előrejelzéseket kért, Tetlock arra vonatkozóan is tett fel kérdéseket, hogy milyen módon alakítják ki az előrejelzők jóslataikat, hogyan dolgozzák fel előrejelzéseik sikertelenségét, hogyan reagálnak egy állításukkal ellentétes információra, és hogyan mérik fel a valószínűségét mások elméletei és előrejelzései pontosságának.

A gondolkodókat Isiah Berlin nyomán rókák és sünök kategóriájára osztja; Tetlock szerint a rókák – olyan gondolkodók, aki sok mindent ismernek és tudnak, egy sor változatos (gondolati) hagyományból merítenek, és jobban rögtönöznek gyorsan változó körülmények közepette –, sikeresebben jelzik előre a jövőt, mint a sünök, akik egy dolgot ismernek alaposan, elkötelezettek egyfajta hagyomány irányában, és már meglévő megoldásokat keresnek az új és még definiálatlan problémákra. Felhívja továbbá a figyelmet egy különös, fordított irányú kapcsolatra a jó ítélőképesség legmegbízhatóbb tudományos mutatói és azon tulajdonságok között, amelyeket a média a legtöbbre értékel egy tudósban – a céltudatos elszántságot, amely az ideológiai harcban való győzedelmeskedéshez szükséges.

A könyv közérthető stílusban íródott, a módszertan pedig kifogástalan – a kötet nagy űrt tölt be a szakértői vélemények értékelése irodalmában. Számtalan tudományterületen lesz használatos, de még vállalatoknál is, amelyek a szakértői döntéshozatal megítélésének mércéit kutatják.

A könyv a második angol nyelvű kiadáshoz írt új előszóval jelenik meg, amelyben Tetlock a legújabb kutatási eredényekről számol be a szakértői vélemények értékelése terén: mi is kell a helyes döntéshez a jövőbeli események megjóslása során, és mi az, amiért a szakértők gyakran tévednek előrejelzéseikben.

 

Fordította: Felcsuti Péter

 

 

SAJTÓVISSZHANG

Higgyünk-e a politikai elemzőnek, és mégis melyiknek? (Mérce, 2021. február 8.)
Ajánló Philip E. Tetlock: Szakértő politikai előrejelzés c. könyvéhez