Akció!

Nemzet és hegemónia, 1945–1989

2880 Ft

18 készleten

ISBN: 978-963-338-116-8 Kategória:

Megjelenés: 2021

Oldalszám: 288

Leírás

A könyvbemutató (2022. január 19.) felvétele itt

Jelen munka – a nemzetmeghatározásokat nem szem elől tévesztve – a nemzetet a társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális hegemóniáért folytatott harc tárgyának, céljának, közegének, folyamatosan változó, sokszínű, belső ellentétekkel terhelt közösségnek és nem önnön lényegét megvalósító cselekvő alanynak tekinti. A modern nemzetet a hegemóniaharcok segítették létrejönni, és a megvalósult hegemónia tartja össze. 

A kötet azt igyekszik megmutatni, hogy miként formálódott a nemzet mint virtuális közösség, milyen kölcsönhatásban volt azzal a valósággal, amelyet formált, és milyen társadalom volt az, amely 1945, illetve 1956 után nemzeti alakot öltött. Ezért elemzésem diszkurzív, amennyiben szövegeken keresztül közelít valóságos tárgyához, ideológiakritikai, amennyiben az eszmék társadalmi és politikai tartalmát igyekszik feltárni, strukturális és történeti, amennyiben a nemzetet társadalmi valóságként próbálja ábrázolni. A hegemónia a nemzetet az éteri magasságokból a földre hozza, és valóságos kapcsolatot teremt az illuzórikus és a valóságos közösség, a virtuális és valóságos nemzet között.

 

VISSZHANG

Csepeli György: Mi lesz? – Kritika az Élet és irodalomban, LXVI. évfolyam, 8. szám, 2022. február 25.

Kié a hegemónia? – Könnyű akkor leszámolni a kommunistákkal, amikor már nincsenek. Friss Róbert interjúja Földes Györggyel a Népszavában (2002. 02. 13.)

Érdekelhetnek még…