Akció!

Örvények és sziklák között

Esszék

3520 Ft

Megjelenés: 2024

Oldalszám: 248

Leírás

„Minden érdekel, mert volt idő, amikor mindentől el voltam zárva.”

 

KÖNYVBEMUTATÓ

Belvárosi Szabadegyetem, 2024. május 22., 17.00 HELYSZÍNVÁLTOZÁS! A bemutató 17.30 -kor kezdődik a Villányi út 11–13., első emelet 200-as teremben! 

Moderátor: Sipos Júlia tudományos újságíró, a kötet szerkesztője

Résztvevők:

Bod Péter Ákos közgazdász, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

Györffy Dóra közgazdász, az MTA doktora, Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtan Intézet

Surányi György közgazdász, egyetemi magántanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

 

FÜLSZÖVEG

„Ó, mikor oszlik már a köd?” – kérdezi Babits Mihállyal Berend T. Iván legújabb esszékötetében, amely egy trilógiára bővülő sorozat harmadik darabja, szellemi és világnézeti bédekker. Az esszék geopolitikai aspektust, mentalitástörténetet és egy sajátos, gazdaságtörténészi látásmódot kapcsolnak a saját, megélt történetekhez.

Az írások születésének helye fizikailag Los Angeles, a szellemi origó azonban Európa. A vonatkoztatási pont pedig természetesen Magyarország, amire a szerző sok felkiáltójellel és aggodalommal tekint, hiszen kötődésének két fontos állomása közismert: a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem rektori széke, illetve a Magyar Tudományos Akadémia elnöki pozíciója is arra inspirálja, hogy egy pillanatra se fordítsa el a tekintetét Magyarországról.

A Kelet/Nyugat dichotómiája történeti nézőpontból jelenik meg az esszékben, visszatérő, központi eleme a szövegeknek a „Nyugat alkonya” fordulat cáfolata. Ugyanakkor teljesen elfogulatlan, amikor erős kritikával mutatja be az Egyesült Államok társadalmi és politikai kihívásait is. Ezzel a kritikus és lényeget kereső szemmel tekint szét a kontinenseken. India, Latin-Amerika,  esetleg Skócia, Írország, jó és rossz gyakorlatok, példák a politika vagy gazdaság világából, megszűrve történeti műveltségen és alátámasztva sok adattal.  A legutolsó fejezet a kultúra, a művészet szerepének felmagasztalása, saját megélt koncert- vagy irodalmi élmények, impulzusok segítségével.

Ajánlom a válogatást mindazok számára, akiket érdekel a világ mint olyan, és benne Magyarország európai helye. Ajánlom mindazoknak, akik kíváncsiak.

Sipos Júlia

 

VISSZHANG

Segítség bolyongóknak – Marosán György recenziója és részlet a könyvből az Olvass bele c. oldalon (2024. április 20.)

Berend T. Iván Európánkért-díjas (2024. május 9.)

Érdekelhetnek még…