Akció!

A közgazdaságtan menő

A „lehangoló tudomány" erényei és gyengéi

1500 Ft

272 készleten

ISBN: 978-963-338-081-9 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 261

Leírás

Fordította Felcsuti Péter

 

„A közgazdaságtan menő a diszciplína egyszerre erőteljes kritikája és védelme – mutatja az alázatosabb, de jóval hatékonyabb tudomány felé vezető utat.” – Martin Sandbu, Financial Times

A pénzügyi krízis és a nagy gazdasági válság nyomán a közgazdaságtant mindennek tekintik, csak tudománynak nem. Ebben az okosan és mesterien érvelő könyvben Dani Rodrik – saját szakmájának egyik legfőbb kritikusa – górcső alá veszi a közgazdaságtant, hogy megvizsgálja, mikor vall kudarcot, mikor hoz eredményt; a tudományterület történetére, valamint saját komoly gyakorlati tapasztalataira támaszkodva. Rodrik állítása az, hogy a közgazdaságtan hatékony eszköz, amely jobbá teszi a világot – de csak akkor, ha közgazdászok szakítanak az univerzális elméletekkel, és a kontextus pontos meghatározására összpontosítanak.

A közgazdaságtan menő szerint a tudományág igazi ereje sokat gúnyolt matematikai modelljeiben rejlik. A modellek azok az eszközök, amelyek tudománnyá teszik a közgazdaságtant. Rodrik rávilágít, hogy a megfelelő modell használata miként nyújthat értékes, új betekintést a társadalmi valóságba és a közpolitikába. Rodrik szerint a közgazdászok modell-eszköztára sokkal gazdagabb, mint a szabad piacra vonatkozó modellek. Pragmatikus modellválasztással Mexikóban sikeres szegénység elleni programokat, Afrikában a gazdaság növekedését célzó stratégiákat, a háztartások jövedelemkülönbségeinek intelligens orvoslását voltak képesek a közgazdászok kidolgozni.

 

„Rodrik felhívását, miszerint a közgazdaságtant nagyobb alázattal kell művelni, meg kell fogadniuk azoknak, akik dicsőítik a szabad piacot, és azoknak is, akik szidják.”
Steven Pearlstein, Washington Post

„Csupa jó meglátás… Ha valakit kicsit is érdekel a közgazdaságtan, el kell, hogy olvassa.”
Clive Crook, Bloomberg View

„A közgazdaságtan menő élvezetes tananyag, tanulságokkal közgazdászoknak és nem szakmabelieknek — és valóban, tízparancsolat mindkét csoportnak. Letehetetlen olvasmány.”
Margaret Levi, a Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences, Stanford University igazgatója

„A közgazdaságtan menő — amelynek szerzője a világ egyik igazán jó közgazdásza — lenyűgöző és hihetetlenül jól megírt részletezettséggel ecseteli, mit is jelent közgazdásznak lenni… hogy a közgazdászoknak sokszor miért és mikor van igazuk, de azt is, hogy miért tévednek ők is gyakran.”
George Akerlof, közgazdasági Nobel-díjas

 

A szerzőről:

Dani Rodrik a Harvard John F. Kennedy School of Government nemzetközi politikai közgazdaságtannal foglalkozó professzora. Emellett az International Economic Association elnöke és az Economics for Inclusive Prosperity társelnöke. Több díjjal is kitüntették.

Legújabb kötetei:

Straight Talk on Trade: Ideas for a Sane World Economy, 2017

Rodrik, D.— McMillan, M, — Sepulveda, C. [szerk.]: Structural Change, Fundamentals, and Growth: A Framework and Case Studies, 2017

Economics Rules: The Rights and Wrongs of The Dismal Science, 2015

Allen, F, — Behrman, J. R. — Birdsall, N. — Fardoust, S. — Rodrik, D. — Steer, A. — Subramanian, A.: Towards a Better Global Economy: Policy Implications for Citizens Worldwide in the 21st Century, 2014

The Globalization Paradox: Democracy and the Future of the World Economy. New York és
London, W. W. Norton; 2011. — Dani Rodrik: A globalizáció paradoxona. Demokrácia és a világgazdaság jövője. Corvina, 2014, ford. Felcsuti Péter

Legújabb publikációi: https://www.nber.org/people/dani_rodrik

 

SAJTÓVISSZHANG

Elkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?
A G7 – Gazdasági sztorik érthetően interjúja Dani Rodrikkal (2021. február 23.)

 

Érdekelhetnek még…