Akció!

Az amerikai birodalom története alulnézetben

(képregény)

3840 Ft

Elfogyott

Megjelenés: 2022

Oldalszám: 288

Leírás

Howard Zinn A People’s History of the United States (Az Egyesült Államok története alulnézetben) című műve gyökeresen új irányt mutatott a történelemoktatásnak, és Noam Chomsky szerint „egy egész nemzedék lelkiismeretét megváltoztatta”. Ennek rajzolt adaptációját adjuk most közre magyarul.

Zinn művében a történelem legszerényebb szereplői kapnak szót: a Wounded Knee-i mészárlást túlélő indiánok, a szökevény rabszolgák, a spanyol–amerikai háború fekete katonái, a sztrájkoló, majd fegyvert fogó ludlow-i bányászok, a radikális szakszervezetek szervezői, a pacifista fellépésükért bebörtönzött háborúellenes aktivisták, a polgárjogi mozgalom harcosai, a dezertőr katonák, az amerikai birodalom kiépítéséért folytatott háborúk áldozatai, az államtitkok közérdekű felfedői – mindazok, akik kimaradtak az elnökökre, iparmágnásokra, hős katonákra összpontosító szokásos narratívákból. Az elfelejtettek, az elnyomottak, a nemzet ellenségének kikiáltottak nézőpontján keresztül értjük meg a birodalmi szemléletet és a hatalom működését – és azt, hogy mindkettőnek sarokköve a történetírás. 

Zinn hitt abban, hogy „a kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot”. Ezért nem csupán szemlélő krónikása volt a történelemnek: polgárjogi és háborúellenes aktivistaként írásaival és tetteivel is segítette a változást – és tanárként erre buzdította diákjait is. 

„Gyerekek éheznek, háborúk zajlanak. Egy ilyen helyzetben semlegesnek lenni vagy megpróbálni semlegesnek lenni, félreállni, nem foglalni állást, nem venni részt a dolgokban annyit tesz, mint együttműködni azzal, ami zajlik, hagyni, hogy megtörténjen. Soha nem akartam együttműködő lenni, mindig közbe akartam lépni ebben a mozgó világban, hogy lássam, meg tudom-e változtatni az irányát, akár a legparányibb mértékben is.”

Fordította: Piróth Attila. A Théâtre le Levain kiadása.

VISSZHANG

Száz éve született történésztől féltik Amerikát a woke-gyűlölő konzervatívok – Kránicz Bence kritikája a kötetről és interjúja a fordítóval, Piróth Attilával (24.hu, 2023. május 20.)

A SZERZŐRŐL

HOWARD ZINN (1922–2010) törté­nész, író, polgárjogi aktivista, a viet­nami háború elleni tiltakozások meg­határozó alakja. Több mint húsz könyv szerzője, akinek A People’s History of the United States (Az Egyesült Államok története alulnézetben) című nagy hatású műve új irányt mutatott a történelemoktatásnak, és Noam Chomsky szerint „egy egész nemzedék lelkiismeretét megváltoztatta”. Zinnt mindenekelőtt az érde­kelte, hogyan vezet el az ismeretlen emberek számtalan apró tette a törté­nelem fordulópontjaihoz. Szemléletét a Zinn Education Project viszi tovább.

A KIADÓRÓL

A Théâtre le Levain (Kovász Színház) a Bordeaux melletti Bègles-ben 2013 óta működő független színház, amely fontosabb feladatának tartja a mindannyiunkat érintő kérdések tárgyalásába történő bekapcsolódást, mint a szórakoztatást, a kikapcsolódást. A színház gondozásában magyarul megjelent művek:

Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia (2019), a Napvilág Kiadóval közösen

Jean Ziegler: Leszbosz, Európa szégyene (2021), a Le Monde Diplomatique magyar kiadásával közösen

Jason Stanley: Így működik a fasizmus – a „mi” kontra „ők” politikája (2021)

Naomi Klein: Hogyan változtassunk meg mindent – Útmutató fiatal állampolgároknak a bolygó és egymás védelméhez (2022), a Napvilág Kiadóval közösen

Howard Zinn: Három színdarab (2022)

Howard Zinn: Az amerikai birodalom története alulnézetben (2022)

Érdekelhetnek még…