Kérdések és válaszok – Magyarország a II. világháborúban (e-könyv)

3000 Ft

ISBN: 978-963-338-500-5 Kategóriák: , , ,

Megjelenés: 2023

Oldalszám:

Leírás

Mikor kezdődött a második világháború? Öngyűlölő zsidó volt Hitler? Meg lehetett tagadni a katonáskodást? Miért üzent hadat Magyarország az Egyesült Államoknak? Hogyan üzent a front? Volt etnikai tisztogatás Észak-Erdélyben? Hol vadászott medvére Horthy a háború alatt? A béke szigete volt Magyarország 1944-ig? Miért nem állt ellen Magyarország a német megszállásnak? Ki és mit tud(hat)ott a holokausztról Magyarországon? Vetítettek amerikai filmet a magyar mozikban a háború alatt? Volt zsidó ellenállás? „Az oroszok már a spájzban vannak”? Voltak Magyarországon partizánok? Őrült volt Szálasi? Működött gázkamra Magyarországon? Felszabadítás vagy megszállás? Hány magyar áldozata volt a háborúnak?

Kötetünkbe mintegy száz kérdésre válaszolva gyűjtöttük össze, amit Magyarország második világháborús szerepvállalásáról tudni érdemes. A válaszokból megismerhető a magyar revízió, a legfontosabb politikai és hadiesemények, a magyar honvédség részvétele, a hátország és a front mindennapjai, a holokauszt, a háborút kísérő erőszak, Magyarország német és szovjet megszállása, a világháborús vereség okai és következményei.

Arra törekedtünk, hogy a témával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre szakszerű, közérthető és rövid választ adjunk. Számos tévhitet megcáfolunk, és igyekszünk a leegyszerűsítő, illetve egyoldalú értelmezések helyett hűen és a szélesebb összefüggésekbe ágyazva bemutatni Magyarország történetének egyik legtragikusabb fejezetét.

Kérdések és válaszok sorozatunk legújabb kötete, amellyel immár teljes a sorozat 20. századi magyar történelemmel foglalkozó vonulata!

A könyvbemutató felvétele (2022. szeptember 30., 27. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál): 

A kötetet Forgács Balázs őrnagy, egyetemi docens (NKE HHK) és Lőrinc László történelemtanár, tankönyvszerző mutatta be. További résztvevők: a kötet szerkesztői, Ignácz Károly és Paksa Rudolf.

VISSZHANG

Térkép a romokhoz – Barotányi Zoltán recenziója a Magyar Narancsban (2022. szeptember 15., 32. oldal)

Második világháborús kiskáté – Fóris Ákos recenziója az Újkor.hu-n (2022. augusztus 14.)

Lőrinc László ajánlója a HVG-ben (2022. július 14., 51. oldal)

A szerkesztőkkel Kiss Péter Ernő beszélgetett a Kossuth Rádióban (2022. június 29., 20:35)

 

 

 

A kötet digitális kiadása a Petőfi Kulturális Ügynökség TÁM/00102/2022 számú támogatásával készült.

Érdekelhetnek még…