Akció!

Szeretet, pénz és gyermeknevelés

Hogyan segít a közgazdaságtan megértenünk, miként neveljük a gyermekeinket?

3920 Ft

497 készleten

ISBN: 978-963-338-184-7 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2023

Oldalszám: 336

Leírás

A kötet bemutatja, hogy a gyermeknevelés környezete milyen hatással van a szülői döntéshozatalra. Megváltoztak a gazdasági ösztönzők, legfőképpen a gazdasági egyenlőtlenségek megnövekedése miatt. A gyermeknevelésnek tehát tétje van, de miért lett ez a tét nagyobb, mint korábban volt? Mi az oka annak, hogy a fejlett országokban a szülők manapság sokkal több időt, energiát és pénzt fordítanak a gyermekeik nevelésére – a gyermeknevelés intenzívebbé vált –, mint pár évtizeddel korábban, amikor a társadalmi egyenlőtlenségek kisebbek voltak, nem utolsósorban a „gondoskodó államnak” köszönhetően.

Elvégre nehéz nagyobb közhelyet találni, mint hogy a szülők szeretik a gyermekeiket és szeretnék, ha boldog és elégedett felnőtt válna belőlük. Ám kérdezzük meg: az, hogy szeretjük őket és a legjobb jövőt kívánjuk nekik, vajon azt jelenti-e, hogy hagyjuk gyermekünk a „saját feje után menni”, azaz hogy a saját motivációit és ösztöneit követve haladjon előre (avagy hátra). Vagy szülőként azt gondoljuk, nagyon is tudjuk, hogy a gyermekünknek mire van szüksége és mindent megteszünk, hogy az általunk kijelölt úton haladjon?

Matthias Doepke és Fabrizio Zilibotti a közgazdaságtan eszköztárát felhasználva, de a történeti-kulturális tényezők szerepét egyáltalán nem tagadva keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre. Hossz- és keresztmetszeti képet adnak arról, milyen szerepet játszanak a jelenkor kapitalizmusát jellemző növekvő társadalmi egyenlőtlenségek a szülői attitűdök megváltozásában és megfordítva, a szülői attitűdök megváltozása miként hat vissza, erősíti fel a társadalmi egyenlőtlenségeket. Mindez jól láthatóan a társadalmi mobilitás lelassulásához vezet annak összes ismert negatív következményével. 

Talán mondani sem kell, hogy a szerzők által bemutatott helyzetkép és következtetések mennyire fontosak a mai magyar társadalomra nézve is.

Fordította: Felcsuti Péter

 

VISSZHANG

Zöld Egyenlőség podcast. Köves Alexandra Felcsuti Péterrel, a kötet fordítójával beszélget (Új Egyenlőség, 2024. január 12.)

 

A SZERZŐKRŐL

Matthias Doepke a közgazdaságtan professzora a Northwestern Egyetemen. Evanstonben, Illinois államban él. Fabrizio Zilibotti a Yale nemzetközi és fejlesztési közgazdaságtan professzora. New Havenben, Connecticut államban él. 

Érdekelhetnek még…